Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Uczestnicy konkursu " Walentynkowe słodkości", który odbył się 14 lutego w naszej szkole wykazali się niezwykłą kreatywnością i wyczuciem smaku.I miejsce - Oliwia Kabut - kl. 3 Tb - " Bo do tanga trzeba dwojga" - fondue czekoladowe z sosem truskawkowym oraz kruszonką.II miejsce - Julia Ryszka i Angelika Kuczera - kl. 3 Tb - " Ciasto czekoladowe".III miejsce - Julia Sobik i Emilia Siwoń - kl. 1 Td -" Walentynkowe szaleństwo" - deser Karolina Żymełka i Wiktoria Konieczny - kl. 1 Tb - " Słodka łączka" - ciasto
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Alicja Pawliczek i Elżbieta Kałużny
12 grudnia uczniowie klasy pierwszej, drugiej i trzeciej technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych gościli, jak co roku, na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Była to kolejna wizyta w ramach podpisanej umowy o współpracy między naszą szkołą i uczelnią. W Katedrze Chemii powitał nas dr hab. Andrzej Danel, profesor nadzwyczajny UR. Na początku uczniowie wysłuchali jego bardzo interesującego wykładu pt.” Barwa, smak i zapach jedzenia oczami chemika”. „Potrójna pokusa”, czyli na temat wyróżników konsumenckiej oceny jakości żywności. Następnie w laboratorium Instytutu Chemii młodzież miała okazję podziwiać niezwykłe „chemiczne show”. Na koniec wizyty były podziękowania dla pracowników naukowych uczelni, życzenia bożonarodzeniowe oraz wspólne zdjęcie. W sposób szczególny dziękujemy Pani Dziekan WTŻ dr hab. Agnieszce Filipiak-Florkiewicz, prof. UR za życzliwe przyjęcie nas na uczelni. Po wizycie na uniwersytecie tradycyjnie był spacer po krakowskim rynku, zakupy na świątecznym jarmarku oraz wspólne zdjęcia. Dziękuję Wszystkim za udział, za to, że młodzież jest otwarta na nowe doświadczenia. Za wspaniałą atmosferę i godne reprezentowanie naszej szkoły. Już dzisiaj cieszymy się na kolejne odwiedziny w Krakowie.Iwona Wrożyna
Naszą szkołę reprezentowali: Klaudia Kotyrba i Karol Kałuża - kl. II Tb oraz Nikola Glenc i Dawid Franiczek - kl. IV Tc. Uczniowie musieli wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań śląskich z uzasadnionym wpływem kuchni międzynarodowej.Alicja Pawliczek
6 listopada uczniowie klasy 4Tc kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Poradnię Dietetyczną „Dietikon” w Rydułtowach. Jak co roku, dzięki uprzejmości dietetyków klinicznych prowadzących poradnię – Alicji Krupy i Barbary Herok, nasi uczniowie mieli wyjątkową okazję pogłębić i utrwalić wiedzę z zakresu żywienia, szczególnie dietetycznego oraz zapoznać się z pracą dietetyka na co dzień. Wszyscy chętni skorzystali też z pomiarów składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz z analizy wyników. Dziękujemy serdecznie za życzliwe przyjęcie, a przede wszystkim za wiele cennych wskazówek żywieniowych. Mamy nadzieję na dalszą współpracę.Iwona Wrożyna
W sobotę 28 września uczniowie naszego Technikum (Dennis Antończyk z klasy 4Tc, Oliwia Kabut i Angelika Kuczera z klasy 3Tb, Michał Brzoza i Katarzyna Gawron z klasy 1Td oraz Radosław Majwald z klasy 1Ta) po raz kolejny wsparli działania Miasta Rydułtowy w zakresie aktywizacji społeczeństwa w kierunku zdrowego trybu życia.Serdecznie dziękujemy im za zaangażowanie i czynny udział w XIV Dniach Promocji Zdrowia. Działania na rzecz drugiego człowieka są dla naszych uczniów źródłem zadowolenia i satysfakcji, dlatego mam nadzieję na dalszą współpracę w przyszłości.Iwona Wrożyna
Wyniki konkursu gastronomicznego "Plony Jesieni": I miejsce - Oliwia Kabut, Angelika Kuczera kl.3Tb II miejsce- Artur Pogoda, Kornelia Tkocz kl.2Tb III miejsce - Martyna Kawalec, Nikola Smyczek kl.1Tb. Pozostali uczestnicy konkursu: Żaneta Kuczera, Daria Klimek kl.1b, Izabela Grzelec, Michał Brzoza kl.1Td, Katarzyna Gawron, Julia Sobik kl.1Td. Gratulujemy i dziękujemy. Alicja Pawliczek foto: Wojciech Polok i Marcel Otrzonsek
Serdeczne pozdrowienia z Włoch ślą fototechnicy i technicy żywienia z klas 3Tb i 3Tc, odbywający od 1 kwietnia swą zawodową przygodę w słonecznym Rimini.
Swoje umiejętności doskonalą w lokalnych restauracjach, studiach fotograficznych, a nawet w plenerze … na torze wyścigowym Misano World Circuit w Misano Adriatico pod Rimini.
Specjalnością ristoranti są – jak widać na zdjęciach – pasty, karczochy, ryby, mule i ostrygi.
Po pracy – czas na zwiedzanie urokliwych zakątków miasta i smakowanie gelato. Fascynacja włoskim rynkiem motoryzacyjnym wyraźnie udzieliła się nie tylko dziewczynom fotografującym maszyny na torze, ale także jednemu z opiekunów.
Nie ma to jak mały rodzinny samochodzik!
Klaudia Kotyrba, uczennica klasy 1 Tb reprezentowała naszą szkołę w powiatowym konkursie gastronomicznym o nazwie "Czekoladowe fantazje z Fanaberią". Wykonała "Mini tarty z kremem z białej czekolady i owocami". Gratulujemy świetnych wypieków i udziału w konkursie. Małgorzata Janecka
„Nowoczesna aranżacja potraw i deserów”- działanie w ramach projektu„Kalejdoskop zawodów - nowoczesne trendy w polsko - czeskim szkolnictwie zawodowym”nr projektu CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_013/0001608w ramach Programu INTERREG V-A Republika Czeska – Polskadla uczniów technikum gastronomicznego kl. I, II i IIIInformujemy, że do udziału w warsztatach zakwalifikowało się 15 uczniów z klas I Tb, II Tb i III Tc.
Serdecznie zapraszamy uczniów 👉klas I, II i III technikum gastronomicznego👈 do wzięcia udziału w 👩🍳WARSZTATACH KULINARNO - BARISTYCZNYCH👨🍳 „Nowoczesna aranżacja potraw i deserów” w ramach projektu🤜 „Kalejdoskop zawodów - nowoczesne trendy w polsko - czeskim szkolnictwie zawodowym”🤛 Nr projektu CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_013/0001608 w ramach Programu INTERREG V-A Republika Czeska – Polska☝️👀 regulamin i załączniki do pobrania poniżej, 😎wszelkich informacji na temat warsztatów udziela pani Anna Gaszka koordynator projektu
Do pobrania:
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY UCZNIA
REGULAMIN
We wtorek 11 grudnia gościliśmy w naszej szkole v-c prezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich pana Piotra Boreckiego, który profesjonalnie pokazał uczniom klasy 3 Tc kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych filetowanie i flambirowanie owoców i ryb. Uczniowie mogli również sami filetować i flambirować owoce i ryby.Dziękujemy i prosimy o dalszą współpracę.Alicja Pawliczek
3 grudnia uczniowie klas drugich, trzecich i czwartych kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po raz kolejny odwiedzili Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Tym razem powitał nas w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Pan dr Piotr Kulawik, który przeprowadził bardzo interesujące zajęcia warsztatowe z dziedziny sushi. Uczniowie poznali rodzaj ryżu najlepszego do sushi, jego cechy, sposób obróbki, dodatki, zarówno klasyczne (papryka czerwona, ogórek zielony, pieczone sardynki, łosoś świeży, nori – prasowane algi morskie), jak i bardziej egzotyczne, tj. marynowana rzodkiew japońska, marynowana tykwa, gari, czyli marynowany imbir, wakame (suszone wodorosty) oraz poszczególne etapy sporządzania sushi. Następnie wykorzystując w.w. surowce pod okiem wyjątkowego specjalisty, który swoją wiedzę oraz umiejętności z tej dziedziny zdobywał i doskonalił w Norwegii, uczniowie samodzielnie sporządzali sushi. Na koniec nastąpił najprzyjemniejszy moment - degustacja. Po zajęciach na uczelni udaliśmy się tradycyjnie na Rynek Krakowski, gdzie w bajecznej świątecznej atmosferze spacerowaliśmy , robiliśmy wspólne zdjęcia oraz zakupy na jarmarku. Dzięki takim wyjazdom na uczelnię wyższą nasi uczniowie zdobywają wiedzę, doskonalą umiejętności zawodowe, a sam proces kształcenia w naszej szkole staje się na pewno bardziej atrakcyjny. Czekamy już dziś na kolejny wyjazd i nowe doświadczenia. Dziękuję wszystkim za udział, miłą atmosferę, zaangażowanie podczas zajęć oraz godne reprezentowanie naszej szkoły.Iwona Wrożyna
W dniach 29 i 30 listopada uczniowie Technikum - klas drugich, trzecich i czwartych o profilu gastronomicznym - po raz kolejny promowali naszą szkołę w Teatrze Ziemi Rybnickiej. Dzięki dużemu zaangażowaniu i profesjonalnej obsłudze gości – uczestników Barbórki 2018 i uroczystej gali „Czarny Diament 2018” - młodzież godnie reprezentowała naszą szkołę, doskonaląc jednocześnie sztukę kelnerską. Serdecznie dziękujemy naszym uczniom i gorąco zachęcamy do dalszej współpracy. Iwona Wrożyna
Po raz kolejny mogliśmy liczyć na uczniów klasy czwartej kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz na ich profesjonalną obsługę kelnerską. Tym razem pomagali w obsłudze gości podczas uroczystego podsumowania II Międzynarodowego Festiwalu Fotografii, które odbyło się w RCK-u w dniu 19 października. Byli to: Dominik Baron, Sonia Kula, Roksana Łabiuk, Mateusz Mazur, Natalia Norek, Dawid Zając. Serdecznie im dziękujemy i zachęcamy do dalszej współpracy.Iwona Wrożyna
Strona 1 z 7
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.
Czytaj więcej