Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
W sobotę 24 września w SP nr 1 im. Karola Miarki odbyły się XI Dni Promocji Zdrowia zorganizowane przez Miasto Rydułtowy. Jak co roku uczennice naszego Technikum o profilu gastronomicznym (z klasy 2Tb: Joanna Chrystof, Roksana Łabiuk i Karolina Szynol oraz z klasy 3Ta: Monika Juraszczyk, Natalia Moric i Patrycja Paprotny) wzięły udział w obsłudze zaproszonych gości (lekarzy, pielęgniarek, dietetyków …).
Nasze uczennice nie tylko doskonaliły swoje umiejętności kelnerskie, ale miały też okazję skorzystać z szerokiej gamy badań lekarskich czy porad dietetycznych, kosmetycznych. Serdecznie dziękujemy im za pomoc i zaangażowanie.
Iwona Wrożyna
Sobota była wyjątkowa. Naszych uczniów można było zauważyć w wielu różnych punktach miasta.Karol Krakowczyk, Mateusz Kubiak i Tymoteusz Pająk przygotowywali i częstowali bardzo dobrą grochówką na festynie "U nas na Śląsku" jaki został zorganizowany przez Ognisko Pracy Pozaszkolnej na Osiedlu Karola.
Technik żywienia i usług gastronomicznych – charakterystyka zawodu
Opis zawodu w serwisie infozawodowe.men.gov.pl
Absolwent tego kierunku przygotowany jest do pracy przy sporządzaniu potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, jakie potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług gastronomicznych. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy oraz oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków.Sprawnie układa również menu codzienne i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych ułatwiających planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia także ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w zakładzie gastronomicznym lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, na przykład poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.Uczniowie tej klasy uczą się też wyposażać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznie je podawać i prawidłowo obsługiwać konsumenta. Jednocześnie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.W wyniku zaliczenia egzaminów zawodowych uzyskuje się kwalifikacje:• HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań• HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.Po ukończeniu szkoły oraz zaliczeniu egzaminów istnieją następujące możliwości podjęcia pracy zawodowej jako:• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,• manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,• manager zakładu gastronomicznego,• organizator imprez okolicznościowych,• mistrz sztuki kulinarnej,• pracownik firmy cateringowej,• doradca w zakresie prawidłowego żywienia,• organizator usług cateringowych,• pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,• prowadzenie własnej działalności.Baza dydaktyczna, pracownie:• pracownia gastronomiczna• pracownia obsługi konsumentaZajęcia w naszej szkole odbywają się w pracowniach wyposażonych w profesjonalny sprzęt umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, napoje, uczy się obsługi konsumenta, dokonuje oceny potraw i napojów.Zdobywanie dodatkowych umiejętności może się odbywać w trakcie cyklu kształcenia podczas;• kursów specjalistycznych np. obsługi kelnerskiej , baristy, barmańskiego, itp.• pokazów szefów kuchni,• konkursów "pod okiem" mistrzów kulinarnych,• wyjazdów na targi branżowe,• przygotowywania i organizacji bankietów,• wycieczek zawodowych do restauracji, hoteli i zakładów gastronomicznych.Praktyki zawodowe.Odbywają się w klasie trzeciej i czwartej w wymiarze czterotygodniowym. Istnieje mozliwość wyjazdu na praktykę zawodową do kurortów nad polskim morzem, gdzie odbywa się ona w ośrodkach wypoczynkowych, najczęściej w okresie letnim.Pratyki zawodowe za granicą:W ramach programów unijnych realizowanych w naszej szkole, uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, mają możliwość wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe do krajów Unii Europejskiej. W ostatnich latach realizowane były staże w Wielkiej Brytanii, we Włoszech i Bułgarii. Uczniowie odbywają tam praktyki w nowocześnie wyposażonych restauracjach i hotelach, gdzie mają możliwość doskonalenia umiejętności zawodowych, a dodatkowo mogą poznać tradycje, potrawy, zwyczaje i kulturę odwiedzanego kraju.Nauczane przedmioty zawodowe:• pracownia gastronomiczna,• pracownia obsługi konsumenta,• pracownia planowania żywienia,• wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,• działalność gospodarcza w gastronomii,• język angielski zawodowy,• technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,• podstawy żywienia człowieka,• usługi gastronomiczne,• organizacja produkcji gastronomicznej.W branży gastronomicznej obserwowany jest zdecydowany trend potwierdzajacy, że liczba punktów gastronomicznych oraz klientów, którzy korzytają regularnie z usług gastronomicznych ciągle rośnie. Oznacza to, iż kolejne lata będą przynosić powstawanie nowych restauracji, kawiarni, barów, hoteli, pensjonatów czy sieci lokali szybkiej obsługi. Wszystkie te miejsca, to obszary pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych.
W dniu 15 października br. odbyły się w naszej szkole eliminacje do międzyszkolnego konkursu "Polskie jadło" - kuchnia podhalańska. W eliminacjach wzięły udział uczennice kl. II Tb: Katarzyna Wróblewska, Anna Czyż, Marta Dziok, Aneta Piechulek, Karolina Szulik, Klaudia Wojaczek. Dziewczęta pracowały w zespołach 2 osobowych i wykonywały następujące potrawy:
W środę 28 stycznia odbył się konkurs gastronomiczny i dekoracji stołów - WALENTYNKI 2015. W części gastronomicznej udział wzięli uczniowie klas 1a - Natalia Weczerek i Natalia Michałek, 2a Damian Porembski i Piotr Bizoń, 1 Ta Natalia Moric i Jagoda Kuczera, 2 Ta - Alicja Dziok, Krzysztof Firut, Mateusz Kubiak, Karol Krakowczyk, 3 T Simona Holona i Karolina Dudziak, 4 Tb Marcin Piela i Marek Grzelec. Uczestnicy wykonali potrawy bardzo smaczne, na wysokim poziomie, używali często nietypowych surowców i przypraw. Miejsce I dla Alicji Dziok, Krzysztofa Firuta przyznano za "Łososia w musie balsamicznym truskawkowym z bąbelkami" oraz "deser z truskawkami, musem czekoladowym i bitą śmietaną". Miejsce II dla Natalii Weczerek i Natalii Michałek za przygotowanie "chłodnika z melona i mięty, faszerowanych papryk oraz gruszek w czekoladzie" natomiast miejsce III dla Marcina Pieli i Marka Grzelec za "Polędwiczki wieprzowe z truskawkami, sosem balsamicznym oraz sałatkę z miodowym sosem vinegret".
W części dekorowania stołów wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych oraz innych zawodów. Klasę 1a reprezentowały Aldona Achtelik i Jagoda Skóra, 2 Ta Roksana Chłodek, Natalia Krzysztoszek, 3 T Marta Raszczyk, Magdalena Staniek, Sabina Gondek, Gabriela Hercog, 4 Tb Magdalena Szymura, Daria Ulbrych, Barbara Adamczyk, Klaudia Jencz. Miejsce I zajęły uczennice 4 Tb Barbara Adamczyk oraz Klaudia Jencz. Konkurs miał na celu doskonalenie umiejętności nakrywania i dekorowania stołów, rozwijania pasji w zawodzie oraz współpracy w zespole.
Dziękujemy uczestnikom za udział i ogromne zaangażowanie. Gratulujemy!!!!!!
Dziękujemy również nauczycielom przedmiotów zawodowych gastronomicznych za przeprowadzenie konkursu.
Zdjęcia wykonały uczennice klasy 2 Tb Hanna Magiera oraz Michalina Pokwicka
Strona 7 z 7
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.