ul. Obywatelska 30, 44-280 Rydułtowy
 Pon - Pt 8.00-15.00

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

  • Góra obraz 1
  • Góra obraz 2
  • Góra obraz 3
  • Góra obraz 4
  • Góra obraz 5
  • Góra obraz 6
  • Góra obraz 7

Światowy Dzień Żywności

  

Przypadający na 16 października Światowy Dzień Żywności obchodzony był w naszej szkole pod hasłem 
„Żeby zdrowym być, trzeba co dzień mleko pić”, o czym przypominała okolicznościowa dekoracja wprowadzająca w klimat obchodów tego święta. 

 

Z tej okazji uczniowie naszej szkoły, z klas o profilu gastronomicznym pod kierunkiem swoich nauczycieli, przygotowywali w pracowni gastronomicznej przeróżne potrawy, napoje oraz desery na bazie mleka i produktów mlecznych. Mogli się nimi częstować i delektować przez trzy dni, od środy do piątku, nie tylko uczniowie, ale i wszyscy nauczyciele oraz pracownicy szkoły.

 

Przedsięwzięcie to miało przede wszystkim charakter edukacyjny. Służyło zachęceniu młodzieży do regularnego spożywania mleka i produktów mlecznych, jako źródła pełnowartościowego białka i wapnia niezbędnego do rozwoju mocnych kości i zdrowych zębów. Uczniowie mieli również możliwość pogłębienia swojej wiedzy na temat wartości odżywczej mleka i jego przetworów dzięki specjalnie przygotowanym na ten dzień, zawierającym wiele cennych informacji plakatom. Uczennica klasy drugiej technikum wygłosiła też przez radiowęzeł krótką prelekcję na temat dobrych nawyków żywieniowych.

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wsparli mnie przy organizacji obchodów tego święta, w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom.

Iwona Wrożyna   

„Uwaga Nadwaga” – spotkanie z dietetykiem

    W dniu 15 października uczniowie naszej szkoły spotkali się z panią dietetyk z Centrum Dietetycznego „Natur House” z Raciborza.
Młodzież brała udział w prelekcjach w ramach ogólnopolskiej akcji „Uwaga Nadwaga”. Pani dietetyk szczegółowo omówiła wszystkie zasady racjonalnego żywienia oraz główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób
 dietozależnych.

 

Uczniowie otrzymali broszury z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi, mieli też możliwość zadania nurtujących ich pytań związanych z żywnością i żywieniem. Zostali też zaproszeni na bezpłatne pomiary ciała do Centrum Dietetycznego „Natur House” w Raciborzu lub Jastrzębiu Zdroju.

Dziękujemy  p. A. Szuszkowskiej za zorganizowanie spotkania i nawiązanie współpracy z naszą szkołą. Mamy nadzieję, że spotkania tego typu pomogą naszym uczniom wyeliminować błędy w sposobie żywienia  oraz zmienić nawyki żywieniowe na lepsze, gdyż od tego w dużym stopniu zależy nasze zdrowie.

Iwona Wrożyna 

Slezské kulinární umění

Rozpoczął się kolejny nasz projekt realizowany ze szkołą z Šilheřovic.

26 września 2013 roku grupa 10 uczniów naszej szkoły wyjechała do Czech w ramach projektu "Slezské kulinární umění".
Imprezą inaugurującą naszą współpracę była czwarta już edycja turnieju golfa.
Zwiedzaliśmy tamtejszy park, zamek w Silherovicach, a także przyglądaliśmy się trwającemu turniejowi golfa.
Potem sami mogliśmy spróbować swoich sił na polu golfowym.
Wszyscy świetnie się bawili.
Zobaczcie jak było:

,

Zajęcia warsztatowe dla klas pierwszych

Wrzesień mija niepostrzeżenie, szybko płyną dni, pogoda w kratkę …
A my niezmiennie od czterech lat przygotowujemy i prowadzimy zajęcia warsztatowe dla klas pierwszych.
Jacy są nasi nowi uczniowie? Czy trafimy do ich serc i umysłów? Czy życzliwie przyjmą nasze starania o to, by dobrze im się uczyło i przebywało w naszej szkole?!
To już dziś … Teraz …
Przyszli wraz ze swoimi wychowawcami. Niepewni, ciekawi, trochę głośni. Jedni nieśmiało usiedli w kącie, inni zaglądają w każde dostępne miejsce. Są i tacy, którzy jeszcze nie weszli, a już chętnie by wyszli ;o)
Zajęcia płyną, a my patrzymy jak młodzi, spięci ludzie zaczynają się uśmiechać, zastygają w geście nasłuchiwania tego, co inni mają do powiedzenia, wypowiadają pierwsze słowa, ich twarz pokrywa rumieniec lub próbują przykryć swoje skrępowanie głośnymi salwami śmiechu.
Dzieło rozpoczęte… Resztę historii i jej finał każda z klas musi dopisać sobie już sama.
 
J.Kostka
A.Gaszka

 

Warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów

warsztaty9 maja rozpoczęły się w naszej szkole warsztay kulinarne dla gimnazjalistów.Odwiedzili nas uczniowie z klasy III Gimnazjum nr 2 pod opieką pana mgr Wojciecha Koźlika. Część uczniów przygotowywała tortillę oraz babkę " zebra", pozostali uczniowie uczyli się carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Kontynuację warsztatów przewidziano na 16 i 23 maja   .>>galeria<<
Alicja Pawliczek

Wyczarowane z warzyw i owoców - carving

Prezentujemy relację telewizji TVT z warsztatów, które odbyły się w naszej szkole.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Wycieczka przedmiotowa do Centrum Dietetycznego „NATURHOUSE” w Wodzisławiu Śląskim

   W dniu 8 lutego uczniowie klasy IV Tb z Technikum żywienia i gospodarstwa domowego wraz z opiekunami P. Iwoną Wrożyna i Małgorzatą Kochanowicz w związku z realizowaną w szkole w ramach specjalizacji dietetyką odwiedzili Centrum Dietetyczne „NATURHOUSE” mieszczące się przy ul. Zamkowej 1B w Wodzisławiu Śl. 

Nasi uczniowie zapoznali się z zakresem działalności placówki. Poznali też drogę pacjenta od momentu jego zgłoszenia się do Centrum Dietetycznego, po przeprowadzenie przez dietetyka bardzo rzetelnego wywiadu żywieniowego, aż do zakończenia dietoterapii. Uczniowie mieli również możliwość zadania pytań z dziedziny -  żywność oraz żywienie oraz nurtujących ich pytań dotyczących ich własnej diety oraz problemów z utrzymaniem należnej masy ciała.

„Słodki Śląsk” w ZSP nr 2 w Rydułtowach



słodki śląskNie ma bardziej odpowiedniej pory do tworzenia dzieł sztuki cukierniczej niż przedświąteczne tygodnie. To również dobry czas na zdobywanie  kunsztu zawodowego przez uczniów klas cukierniczych naszej szkoły. W tej atmosferze w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 odbył  się pierwszy etap Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007- 2013.  Projekt nosi nazwę „ Śląska sztuka kulinarna ” i miał formę warsztatów cukierniczych zatytułowanych „Słodki Śląsk”. Wzięli w nich  udział uczniowie naszej szkoły i partnerzy ze szkoły czeskiej. Uczniowie mieli okazję wykonywać tradycyjne słodkie wyroby śląskie z przeznaczeniem na różne uroczystości, takie jak: chrzty, komunie , wesela i inne okolicznościowe imprezy. Były to między innymi: kruche drobne ciasteczka zdobione różnymi posypkami, kokosanki, ule, babeczki, przekładane andruty, ale także wymagające kunsztu tory klasyczne i nowoczesne, dekorowane  marcepanem i karmelem. Szkoleniem młodzieży zajął się mistrz cukiernictwa pan Jerzy Waltar,   na co dzień prowadzący cukiernię w Wodzisławiu Śl. i od wielu lat szkolący w niej naszych najlepszych  uczniów.  W pierwszym dniu pracy pomagał młodzieży pan Damian Mężyk,  a w dniu drugim pani Ewa Puchała z „Cukierni Waltar”. Po dwóch dniach pracy młodzi cukiernicy byli bardzo zmęczeni, ale też zadowoleni z nabytej wiedzy i umiejętności w  tworzeniu oraz dekorowaniu wyrobów cukierniczych na różne śląskie okazje. Nabytą wiedzę z pewnością wykorzystają w czasie przygotowywania świątecznych oraz karnawałowych przysmaków.
 
Elzbieta Kałużny

ZAPIEKANKA SUPRAJS

    
14 listopada w środę odbył się szkolny konkurs kulinarny ZAPIEKANKA SUPRAJS, w którym zespoły 2-3 osobowe przygotowywały zapiekanki nietypowe, „zaskakujące” komisję i o oryginalnym smaku i wyglądzie. Udział wzięły uczennice klas 1T Simona Holona, Angelika Jakubowska, 2 Tb Agata Budzyńska, Klaudia Jencz, 3 Tb Katarzyna Bochenek, Dominika Sodzawiczny, Martyna Porembska, Martyna Abczak, klasy 3 Ta Kamila Balińska, Patrycja Zajdel, Sylwia Hajduczek, klasy 4 Tb Karolina Szulik, Klaudia Wojaczek.  Jury w składzie panie: Małgorzata Janecka, Iwona Wrożyna, Alicja Pawliczek oraz  przedstawiciele Samorządu Szkolnego: Wojciech Obstój, Adrian Kłobuch oceniało wykonanie, smak, estetykę podania zapiekanek. 

 

Pierwsze miejsce zajęła Katarzyna Bochenek za zapiekankę ze szpinakowych naleśników z farszem z sera pleśniowego i orzechami, drugie przypadło Kamili Balińskiej Patrycji Zajdel i Sylwii Hajduczek za zapiekankę owocowo – ryżową a trzecie miejsce zdobyły: Dominika Sodzawiczny, Martyna Porembska, Martyna Abczak za zapiekankę ryżowo-mięsno-grzybową. Gratulujemy zwycięzcom i serdecznie dziękujemy za udział w konkursie. Zapraszamy do galerii zdjęć !!!
Małgorzata Janecka

MIX BY FLAIR

   
W środę 7 listopada  odbyła się w naszej szkole prezentacja barmańska MIX  BY  FLAIR. Prezentacja obejmowała wykład  i  część praktyczną poświęconą nowatorskim rozwiązaniom w przygotowaniu cocktaili z zastosowaniem wszystkich obowiązujących na świecie standardów barowych. Wzięli w niej  udział uczniowie klas gastronomicznych, którzy gromkimi brawami nagradzali umiejętności praktyczne barmanów. Więcej informacji  na temat programu szkoleniowego można znaleźć na stronach –WWW.ifl.com.pl  oraz WWW.flairfight.pl. Dziękuję za pomoc w przygotowaniach paniom: Małgorzacie Kochanowicz, Joannie Bizon, Małgorzacie Janeckiej.
 
Alicja Pawliczek

ŚWIATOWY (TY)DZIEŃ ŻYWNOŚCI 15 - 19 PAŹDZIERNIK 2012

16 października przypada Światowy Dzień Żywności, w tym roku o tematyce „Klucz do wyżywienia świata" www.niemarnuje.pl.
Zapraszamy do udziału w konkursie na najlepszą prezentację multimedialną o tematyce żywieniowej!!! Troje zwycięzców weźmie udział w wybranym przez siebie działaniu w projekcie polsko-czeskim, a ich prezentacje zostaną umieszczone na naszej stronie internetowej do wglądu. Prezentacja ma zawierać 15-20 slajdów, (na płytce cd). Termin oddania to 16 października. Do wyboru są dwa tematy prezentacji: „Złe nawyki żywnieniowe" lub „Nie marnuję żywności".

Śląska sztuka kulinarna

Z radością informujemy, że projekt pod tytułem "Śląska sztuka kulinarna" został zatwierdzony przez Euroregionalny Komitet Sterujący Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej.

Całkowita wartość mikroprojektu wynosi 11 868,97 Euro.
 
W ramach przedsięwzięcia planujemy zrealizować następujące działania: 

1

06.2012 – „Historyczna kuchnia śląska” – 1 dzień, Silherovice

2

07-08.2012 – opracowanie multimedialnego zestawu dań

3

09.2012 - "Słodki Śląsk" - 2 dni (uroczystości na Śląsku - chrzty, komunie, wesela), Rydułtowy

4

10.2012 – Prezentacja projektu na turnieju golfa w Silherovicach

5

11.2012 - Prezentacja projektu na Gastrofestivalu w Ostrawie

6

12.2012 - "Dziyń Ślązoka" - 1 dzień - Rydułtowskie Centrum Kultury, Rydułtowy

7

01.2013 - "Magia kawy - baristyka", "Sztuka kelnerska" - 2 dni, Rydułtowy

8

03.2013 - "Wyczarowane z owoców i warzyw - carving" - 2 dni, Rydułtowy

9

06.2013 - "Grillowanie na polanie" - festyn śląski, impreza plenerowa – 1 dzień, Rydułtowy

10

10.2013 – Wspólna wycieczka pod tytułem „Wpływ Eichendorfów i Rithschildów na czesko-polskie stosunki przygraniczne oraz kształtowanie tradycji kulinarnych.

11

10.2013 – Przygotowania do wspólnego udziału w konkursie Gastrofestival 2013 w Ostrawie, Silherovice

12

11.2013 – Prezentacja projektu, start czesko – polskiej drużyny w konkursie „Gastrofestival 2013” w Ostravie.
 
 

Czwarte miejsce za wielkanocne pyszności

konkurs_wielkanocny_rybnik_2011_29Jakie potrawy to typowa tradycja wielkanocna? Żurek? Biała kiełbasa? Sernik? Pascha żydowska? Kurczaczki? Baranki? Co wykonać by zaskoczyć komisję konkursu?
Uczennica klasy I Tb Katarzyna Bochenek pod opieką Małgorzaty Janeckiej zajęła 4-te miejsce w konkursie kulinarnym „WIELKANOCNE KREACJE 2011” zorganizowanym  przez Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych. 

Babraczka zawijana z boczkiem w polędwiczce wieprzowej grillowanej podanej na strykach z sosem cebulowym

W dniu 17. listopada w Zespole  Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie odbył się II Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy.
Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy II a ZSZ Bartłomiej Bugla. W konkursie wzięło udział 15 uczestników z terenu Polski południowej oraz Czech.
Tematem tegorocznego konkursu były potrawy kuchni cieszyńskiej z mięsa wieprzowego.
Za wykonane zadanie Bartek otrzymał 517 punktów co dało mu IV miejsce w klasyfikacji ogólnej .

Światowy Dzień Żywności 2010

W dniu 22 października 2010 r. w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności przygotowana została w naszej szkole w formie wystawy piramida żywieniowa. Został też udostępniony komentarz do w.w. piramidy oraz wiele materiałów edukacyjnych dotyczących racjonalnego odżywiania się oraz nowości żywieniowych.

POLSKIE JADŁO – POTRAWY PODHALAŃSKIE

Uczennice Naszej szkoły z klasy II Tb Anna Czyż, Katarzyna Wróblowska, Aneta Piechulek i Marta Dziok  22-go października w Zespole Szkół Usługowo – Ekonomicznych Rybniku brały udział w konkursie kulinarnym pod hasłem POTRAWY PODHALAŃSKIE, który to był kontynuacją serii pod nazwą POLSKIE JADŁO.

Strona 6 z 7

Kształcenie zawodowe

467842241 1090704599515144 4497027957500888728 n       Julia Jaźwiec
stypendystka Prezesa Rady Ministrów

 Konkurs fotograficzny - Jesienne Wariacje

Światowy Dzień Żywności

  • Beata Pirogowicz
    Beata Pirogowicz

    Dyrektor szkoły

  • Gabriela Mazurek - Piejak
    Gabriela Mazurek - Piejak

    Wicedyrektor

  • Małgorzata Warzecha - Staniczek
    Małgorzata Warzecha - Staniczek

    Kierownik szkolenia praktycznego

37
nauczycieli
393
uczniów
16
oddziałów
5
pracowni zawodowych

Samorząd szkolny

  402104717 852883593297247 4537809069971496834 n   

Przewodnicząca:
Wanessa Wieczorek

Zastępca:
Jakub Rymer

Członkowie:
Kamila Pietroniec
Tomasz Mika

Opieka stomatologiczna w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

opieka stomatologiczna      

Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.
W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:
1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,
2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia. 

Pełna treść informacji

Stowarzyszenie Obywatelska 30

      Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły.
Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.

Piszemy projekty.
Organizujemy festiwale fotograficzne i gastronomiczne.
Promujemy kierunki kształcenia prowadzone w naszej szkole.
Nasze działania finansowane są z budżetu Miasta Rydułtowy
oraz Powiatu Wodzisławskiego.
logo rydy Herb powiatu wodzisławskiego

logo obywatelska30

V Międzynarodowy Festiwal Fotografii - Rydułtowy 2023 „To bee, or not to bee”

  • To bee or not to bee - 30
    Beata Arcipowska / Gdańsk / Lot po nektar
  • To bee or not to bee - 21
    Jakub Jakubiak / Komarów / Powrót do domu
  • To bee or not to bee - 22
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / W blasku słońca
  • To bee or not to bee - 23
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / Wielkie Gały
  • To bee or not to bee - 24
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Odpoczynek przy ulu
  • To bee or not to bee - 25
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Rodzina
  • To bee or not to bee - 26
    Wojciech Wróblewski / Bolesławiec / Proszony gość
  • To bee or not to bee - 27
    Michał Olszewski / Giże / Odpoczynek 2
  • To bee or not to bee - 28
    Patrycja Szczechla / Skoczów / Makro piękno
  • To bee or not to bee - 29
    Kamila Godula / Libiąż / Odpoczynek po długim locie
  • To bee or not to bee - 20
    Karolina Hanuszewicz / Włynkówko / Karich 3
  • To bee or not to bee - 31
    Krzysztof Grzybowski / Chrzanów / Nurkująca w słoneczniku
  • To bee or not to bee - 32
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 1
  • To bee or not to bee - 33
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 2
  • To bee or not to bee - 34
    Żaklina Błatoń / Wodzisław Śląski / Witalność
  • To bee or not to bee - 35
    Tymon Szymański / Nowe Kramsko / Beezee...
  • To bee or not to bee - 36
    Kamil Kamiński / Gogołowice / W locie
  • To bee or not to bee - 37
    Klaudia Czarniewska / Jejkowice /Życie pszczół 2
  • To bee or not to bee - 38
    Martyna Cieślik / Kornowac / Twarzą w twarz
  • To bee or not to bee - 11
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 2
  • To bee or not to bee - 2
    II MIEJSCE – Jacek Cisło / Brzeźce / Lot nad plastrem miodu
  • To bee or not to bee - 3
    III MIEJSCE – Agnieszka Wrześniak / Siepraw / Bezmatek
  • To bee or not to bee - 4
    I WYRÓŻNIENIE – Szymon Garbacz / Rachowice / Bee my Heksagon
  • To bee or not to bee - 5
    II WYRÓŻNIENIE – Klaudia Czarniewska / Jejkowice / Życie pszczół 1
  • To bee or not to bee - 6
    III WYRÓŻNIENIE – Martyna Cieślik / Kornowac / Odlot
  • To bee or not to bee - 7
    III WYRÓŻNIENIE – Łukasz Barański / Kielce / Rodzina
  • To bee or not to bee - 8
     Robert Głowacki / Szczytno / Zapylanie
  • To bee or not to bee - 9
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Nowonarodzeni
  • To bee or not to bee - 10
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Przejście
  • To bee or not to bee - 1
    I MIEJSCE – Jacek Orzeł / Bochnia /Zdjęcie 5 z cyklu Mechabee
  • To bee or not to bee - 12
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 3
  • To bee or not to bee - 13
    Zbigniew Piotrowski / Gdynia / W pasiece pewnej pięknej pszczelarki 5
  • To bee or not to bee - 14
    Michał Kubicki / Łódź / Na mniszku
  • To bee or not to bee - 15
    Piotr Pawlak / Wolbromek / Przygotowanie
  • To bee or not to bee - 16
    Piotr Dras / Płock / Cień1
  • To bee or not to bee - 17
    Paweł Kucia / Małoszyce / Witaj w ulu
  • To bee or not to bee - 18
    Patrycja Kowala / Bolewice / Wiosenne upojenie
  • To bee or not to bee - 19
    Angelika Kubicka / Stargard / Pszczoła w wielkim mieście