Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Střední škola Havířov - Prostřední Suchá, Klub přátel školy i Městské kulturní středisko Havířov
pod patronatemStatutárního města Havířov, Moravskoslezského kraje, Žilinského samosprávného kraje
zapraszają uczennice szkół ponadgimnazjalnych do udziału w 23 edycji Międzynarodowego Konkursu Uczennic Szkół Ponadgimnazjalnych
MISS RENETA 2015
www.missreneta.cz
https://www.facebook.com/missrenetahavirov
Zachęcamy uczennice do zgłoszenia udziału najpóźniej do dnia 27. 11. 2014r.
Casting odbędzie się w Rydułtowskim Centrum Kultury 28.11.2014r.
Casting półfinałowy odbędzie się w piątek, dnia 28. 11. 2014 od godziny 16:00 w sali Rydultowskiego Centrum Kultury, http://www.rck.rydultowy.pl/.W celu sprawdzenia obecności należy okazać dowód osobisty i zaświadczenie o tym, że jesteś uczennicą w Twojej szkole. Do samego castingu potrzebny jest obcisły strój oraz damskie czółenka na wyższym wąskim obcasie. Prosimy też o zabranie z sobą jednoczęściowego lub dwuczęściowego kostiumu kąpielowego (kolor nie jest ważny). Na pewno potrzebny jest dobry humor i uśmiech na twarzy.
Informacja dla zgłoszonych kandydatek
Dziewczyny mogą zgłaszać swój udział elektronicznie, logując się na stronie konkursu: www.missreneta.cz
Dziewczęta, które chcą wziąć udział w konkursie, powinny w roku szkolnym 2014/2015 być uczennicami dowolnej szkoły ponadgimnazjalnej. Po zgłoszeniu otrzymają pisemne instrukcje dotyczące udziału w castingu i kwestionariusz, który po wypełnieniu wyślą na adres kontaktowy.
Gala finałowa odbędzie się w piątek 10.04.2015r. o o godz. 10-tej w Domu Kultury Leoše Janáčka, w Havířovie.
Strona Konkursu Miss Reneta Filmy z poprzednich finałów
Adres kontaktowy:Střední škola, Kapitána Jasioka 50/635, Havířov - Prostřední Suchá, PSČ 735 64tel.:+420 596 440 556, +420 553 401 106, tel./fax:+420 597 579 062 tel.:+420 602 787 785 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. www.stredniskola-sucha.cz
W dniu 21 listopada uczniowie klasy 1 Ta w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w wycieczce do Gościńca Zodiak w ramach lekcji na temat zaplecza gastronomicznego, produkcyjnego oraz części konsumenckich restauracji.
Po krótkim powitaniu przedstawiciele restauracji pani Jeżyszek i pan Borecki zaprosili naszych uczniów do zobaczenia sali konsumenckiej, pomieszczenia kelnerskiego, barku napojów, magazynów: chłodniczych, produktów suchych, napojów, warzyw, pomieszczenia do wydawania cateringu, zmywalni naczyń, kuchni ciepłej, deserowni.
Każde z tych pomieszczeń zostało dokładnie omówione pod kątem odbywających się tam czynności oraz wyposażenia. Następnie przeszliśmy do centrum szkoleniowego przygotowanego na potrzeby prowadzenia konferencji, a potem do pokoi gościnnych.
Pobyt w gościńcu zakończyliśmy miłym akcentem, ponieważ poczęstowano nas napojami i ciasteczkami.
Dziękujemy właścicielom i przedstawicielom Gościńca Zodiak za możliwość zobaczenia pomieszczeń zakładu oraz za miłą atmosferę. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z naszego pobytu w Zodiaku ;-)
Małgorzata Janecka
Impreza ta miała przede wszystkim charakter edukacyjny. Jej celem było zapoznanie uczniów z leczniczym działaniem miodu i zachęcenie ich do jego regularnego spożywania. Dobroczynny wpływ poszczególnych gatunków miodu na organizm człowieka przedstawiony został w formie, specjalnie przygotowanych na ten dzień przez uczniów, plakatów. Uczniowie mieli okazję zapoznać się też z innymi produktami pszczelimi, tj. propolis, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, jad pszczeli, stosowanymi w apiterapii, która jako jedna ze współczesnych metod medycyny naturalnej cieszy się ogromnym i coraz to większym uznaniem.Młodzież uświadomiła sobie, jak bardzo korzystne działanie mają dary ula w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Uczniowie mieli też możliwość zobaczenia, dotknięcia, czy nawet powąchania aromatycznego wosku pszczelego, węzy, zobaczenia ramki nowej, starej, odbudowanej, z pierzgą, propolisem itd. Wiosną, w ramach Dni Promocji Zdrowia, będziemy kontynuować ten temat. Zaprosiliśmy już dziś do siebie pszczelarza, który na pewno przekaże nam wiele ciekawostek związanych z życiem pszczół i dobroczynnym wpływem produktów pszczelich na zdrowie człowieka. Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy wsparli mnie w organizacji obchodów tego święta, w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom. Dzięki ich zaangażowaniu w naszej szkole było wyjątkowo miło i słodko.
Iwona Wrożyna
W minionym roku zwróciliśmy się do Państwa z prośbą o przekazanie na rzecz naszej szkoły 1% Waszego podatku. Możliwość taka stworzyła się dzięki współpracy z Towarzystwem Miłośników Rydułtów.
Zebraliśmy ponad 700 zł.
Bardzo dziękujemy.
Za uzyskaną kwotę kupiliśmy STÓŁ BEZCIENIOWY - bardzo ważny element wyposażenia pracowni fotograficznej.Staramy się by każda złotówka, którą mamy do dyspozycji, została dobrze wykorzystana.
Obecnie już w każdej sali nauczyciele mają do dyspozycji notebooki z dostępem do Internetu i możliwością podłączenia projektora.
Dalszy nasz cel to zakup nowoczesnego sprzętu komputerowego dla uczniów.
Do końca roku zakupimy 10 nowych komputerów. Każdy z nich będzie wyposażony w najnowszą licencjonowaną wersję programu Photoshop.
W ramach programu "Mój wybór, mój zawód, moja kariera" otrzymamy dwa aparaty fotograficzne z wymiennymi obiektywami. Pojawi się dużo nowoczesnego wyposażenia w pracowni gastronomicznej.
5 listopada uczniowie klas drugich wzięli udział w prelekcji czeskich kolegów z Liceum w Opavie na temat zaburzeń odżywiania. Prelekcja odbyła się w ramach projektu „Healthy lifestyle” HELP P3 Pořuchy prijmu potravy, z funduszu mikroprojektu Euroregionu Silesia program operacyjny współpracy transgranicznej między Republiką Czeską, a Polską. Opiekunem naszych gości była Pani Kateřina Hertlová.
Uczniowie obejrzeli krótki film zawierający fotosy osób cierpiących na zaburzenia odżywiania, zdobyli informacje na temat przyczyn, objawów i leczenia zaburzeń takich jak: anoreksja, bulimia, ortoreksja, czy bigoreksja. Uzyskali informacje na temat dobrze zbilansowanej diety (zestawienie zapotrzebowania człowieka na pokarmy, piramida żywności, tabela kaloryczności produktów spożywczych).
Na zakończenie prelekcji ochotnicy mogli wziąć udział w krótkim Quizie podsumowującym, który usystematyzował nabytą przez słuchaczy wiedzę i otrzymać drobny upominek.
A.Gaszka
Materiały źródłowe
W październiku uczniowie klas drugich wzięli udział w zajęciach prowadzonych przez Pana Marcina Orlika instruktora nauki jazdy, na temat zachowania trzeźwości podczas prowadzenia pojazdów drogowych.
Prelekcja zawierała również elementy warsztatowe, podczas których uczniowie mogli doświadczyć przy pomocy tzw. AlkoGogli jak zachowuje się człowiek po spożyciu odpowiednio wysokiej dawki alkoholu.
Prelegent w sposób przystępny i z dużą dawką humoru wskazał na zgubne konsekwencje prowadzenia pojazdów pod wpływem alkoholu oraz podał szereg przykładów ilustrujących nieodpowiedzialne zachowanie osób nietrzeźwych.
Na wniosek Rady Rodziców, po uzyskaniu pozytywnej opinii Rady Pedagogicznej i Starostwa Powiatowego w Wodzisławiu Śląskim w dniu 20 października 2014r. wprowadzamy w naszej szkole dziennik elektorniczny.
Rodzice i uczniowie muszą osobiście na piśmie podać wychowawcy klasy adres swojej poczty internetowej, by w ten sposób uzyskać dostęp do dziennika.
procedury_dziennik_elektroniczny.pdf
dziennik_elektroniczny_wniosek.pdf
Nasz dziennik jest dostępny pod adresem: https://uonetplus.vulcan.net.pl/powiatwodzislawski
23 września uczniowie klas IITA i III T – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbyli pierwsze w tym roku szkolnym warsztaty na Wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie.
Na warsztaty te składał się wykład na temat jakości żywności i cech tę jakość kształtujących oraz ćwiczenia laboratoryjne.
Wykład prowadziła sama Pani Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Teresa Fortuna. Wprowadzał on młodzież do dalszych zajęć. Następnie uczniowie, pod fachowym okiem asystentów Wydziału, przeprowadzali w pracowni analizy sensorycznej próby na daltonizm smakowy i zapachowy.
Każdy z nich otrzymał zakodowane próbki smaków i zapachów i w wydzielonych kabinach dokonywał ich oceny. Wyniki zapisywał na przygotowanych formularzach.
Na koniec próbki zostały rozkodowane i uczniowie mogli ocenić wyniki swojej pracy i swoje zdolności sensoryczne.
Drugie ćwiczenie odbywało się w pracowni analizy żywności. Tutaj młodzież oceniała jakość karmelków twardych – Landrynek, pochodzących od dwóch różnych producentów. Ocena przeprowadzana była metodą punktową i dotyczyła stanu opakowania oraz cech organoleptycznych badanych karmelków – stanu powierzchni, barwy, konsystencji, przełomu, smaku, zapachu. Warsztaty były ciekawie prowadzone i stanowią praktyczne uzupełnienie wiedzy nabywanej w szkole. „Na deser” miły spacer po starym Krakowie. Ogólnie bardzo udana wycieczka!
Sławomira Szuman
11 października spotkaliśmy się po raz ostatni z naszymi przyjaciółmi z Šilheřovic w ramach projektu Slezské kulinární umění.
Mile wspominaliśmy chwle spędzone razem na warsztatach i konkursach kulinarnych.
W Czechach braliśmy udział w konkursie Gastrofestival oraz w szkoleniach z mistrzem Martinem Slezakiem, a także ze znanym czeskim barmanem - Radimem Janouskiem.
Doskonale pamiętamy też nasze pierwsze kroki na polu golfowym. :)
Bardzo chcemy kontynuuować współpracę ze szkołą w Šilheřovicach. Jednak na następne projekty musimy poczekać do połowy roku 2015.
Galeria zdjęć na stronie szkoły czeskiej
Czas mija szybko. Już w poniedziałek będą u nas niemieccy przyjaciele ze szkoły w Borken.
Przypomnijmy sobie jak było w czerwcu w Niemczech:
http://www.berufskolleg-borken.de/5053337/schueleraustausch-mit-polen/?show=gallery
Kończy się pierwszy etap naszego projektu finansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego pt. „Mój wybór, mój zawód, moja kariera”.
Działania projektowe obejmowały następujące formy wsparcia: - techniki efektywnego przyswajania wiedzy,- zajęcia wyrównawcze z matematyki i języka polskiego.
W zajęciach wzięło udział 17 uczniów naszej szkoły podzielonych na dwie grupy.
Każdy uczestnik odbył 12 godzin zajęć z pedagogiem szkolnym, a także po 20 godzin zajęć wyrównawczych z matematyki i języka polskiego.
Wracając do czasu sprzed wakacji warto przypomnieć o rodzinnym festynie zorganizowanym przez parafię p.w. św. Jerzego w Rydułtowach i jednocześnie podziękować naszym uczniom, którzy byli zaangażowani w organizację i uświetnienie tej szczytnej imprezy o charakterze charytatywnym. Młodzież klas o profilu gastronomicznym, zarówno klas technikum, jak i szkoły zawodowej, ugotowała przepyszną grochówkę, a uczennice klas handlowych zajmowały się jej wydawaniem i sprzedażą.
Zaś uczennica klasy czwartej o profilu usługowym Barbara Adamczyk reprezentowała naszą szkołę, biorąc udział w konkursie na dekorację stołu pod hasłem „Śląska rodzina przy śląskim stole”. Otrzymała nagrodę z wyróżnieniem. Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy uczniom za zaangażowanie oraz godne reprezentowanie i promocję naszej szkoły w środowisku lokalnym. Zachęcamy również do dalszej aktywności i nieustannego doskonalenia swoich umiejętności zawodowych.
Strona 43 z 68
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.