Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
W dniu 9.11.2015r grupa handlowców z klasy II Ta wzięła udział w wycieczce przedmiotowe do firmy LUBAR S.A.
Uczniowie zapoznali się z ofertą handlową firmy obejmującą materiały budowlane i wyposażenie łazienek. Zobaczyli także produkcję betonu od podstaw, market budowlany oraz wyroby hutnicze. Głównym tematem wycieczki była gospodarka magazynowa i transport przedsiębiorstwa. Uczniów najbardziej zainteresował dobór tynków zewnętrznych, dział logistyki oraz komputerowo sterowana produkcja betonu.
Dziękujemy przedstawicielowi firmy LUBAR za tak ciepłe przyjęcie i przedstawienie oferty handlowej przedsiębiorstwa.
Uczniowie wraz z opiekunami Renatą Sładek i Małgorzatą Staniczek-Warzecha.
29 października br. kilkunastoosobowa grupa młodzieży gościła w krakowskiej Uczelni Patronackiej naszej szkoły – na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego.
Tym razem na warsztaty naukowe składał się wykład z dziedziny mikrobiologii żywności oraz pokaz analizy wybranych produktów spożywczych w pracowni analizy żywności.Wykład był poszerzeniem wiadomości na temat szkodliwego działania drobnoustrojów na żywność oraz ich działania pozytywnego, wykorzystywanego w przemyśle spożywczym do produkcji wielu artykułów – np. mlecznych napojów fermentowanych, serów podpuszczkowych twardych i miękkich – pleśniowych, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, napojów alkoholowych, kwasu cytrynowego, antybiotyków.W pracowni badane były: zawartość białka w mące pszennej, zawartość białka, tłuszczu i wody w mleku, zawartość wapnia w zwykłej wodzie z kranu. Pracownia wyposażona jest w nowoczesną aparaturę pomiarową sprzężoną z komputerami, dzięki czemu oznaczanie parametrów odbywa się szybko i bardzo dokładnie.Na koniec odbyliśmy krótką rozmowę z panią Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Teresą Fortuną i podziękowaliśmy za umożliwienie odbycia zajęć na uczelni.Miłym uzupełnieniem wycieczki był spacer po Starym Mieście i Rynku Krakowa.Opiekunami wycieczki były panie Sławomira Szuman i Iwona Wrożyna, które na co dzień uczą w szkole przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Sławomira Szuman fot. pani Iwona Wrożyna
W ramach przygotowywania się do konkursu pt. "Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych", handlowcy z III Ta odbyli wycieczkę do ZUS-u w Rybniku. Zajęcia warsztatowe przeprowadziła dla nich pani Beata Kopczyńska, rzecznik prasowy ZUS-u. Życzę sukcesów na konkursie. Pokażcie, na co Was stać.
Małgorzata Warzecha-Staniczek
Obchody Światowego Dnia Żywności zostały w tym roku uzupełnione konkursem„Zdrowie leży na talerzu”, przygotowanym przez panią Sławomirę Szuman.
W konkursie wzięło udział 50 uczniów z różnych klas. Ucieszyło nas tak duże zainteresowanie konkursem, gdyż zdrowe odżywianie, szczególnie dzieci i młodzieży to w ostatnim czasie „gorący” temat wśród lekarzy, dietetyków, obecny w prasie i innych mediach.Konkurs rozpoczął się testem kwalifikacyjnym, który wyłonił pięciu finalistów. W dalszym etapie odpowiadali oni na pytania, rozwiązywali krzyżówkę, wybierali spośród produktów spożywczych te, które są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin, produkty wysoko tłuszczowe i wysoko węglowodanowe. Na koniec wykonali plakaty promujące zdrowe odżywianie.Pozostali uczestnicy konkursu śledzili zmagania kolegów – słuchali ich odpowiedzi i komentarzy pani Sławomiry Szuman , prowadzącej konkurs. W ten sposób mogli uzupełnić swoją wiedzę. Na koniec każdy uczestnik konkursu otrzymał ulotkę z „dekalogiem racjonalnego żywienia” i informacjami z tego zakresu oraz ankietę „Czy wiesz, co jesz?”, dzięki której mogli samodzielnie ocenić codzienną swoją dietę i zastanowić się nad ewentualnymi błędami i ich korektą.
Zwycięzcy konkursu „Zdrowie leży na talerzu”, przygotowanym przez panią Sławomirę Szuman:I miejsce - Sonia Krawczyk kl. IV TII miejsce - Angelika Jakubowska kl. IV TIII miejsce - Patrycja Paprotny kl. II TAIV miejsce - Grzegorz Strzelecki kl. I TBV miejsce - Justyna Czorny kl. II TAWszyscy finaliści odebrali z rąk pana dyrektora Jacka Stebla dyplomy i nagrody – ceramiczne zestawy śniadaniowe. Te sympatyczne prezenty mają im przypominać nie tylko o zwycięstwie w zmaganiach konkursowych, ale także o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, o którym nigdy nie należy zapominać.
Sławomira Szumanfot. pani Iwona Wrożyna
Co roku w październiku obchodzimy w naszej szkole Światowy Dzień Żywności.
Tradycyjnie, na głównym hallu pojawia się „kram” ze zdrowymi produktami spożywczymi. Piękną dekorację przygotowują uczniowie klas gastronomicznych pod fachowym okiem pani Iwony Wrożyny i pani Jolanty Schewior. Uczniowie przygotowują też poczęstunek dla kolegów wszystkich klas – próbki potraw, rartinek, napojów z naturalnych i zdrowych produktów – niektóre bardzo oryginalne i nowatorskie.W tym roku tematem przewodnim wystawy były zioła i przyprawy ziołowe, które nie tylko nadają przyjemny smak i zapach potrawom, ale także wspomagają trawienie, a niektóre działają leczniczo. Mogą też zastępować częściowo sól, która spożywana w nadmiarze, podnosi ciśnienie tętnicze krwi.
Sławomira Szumanfot. Iwona Wrożyna
W ubiegły piątek uczniowie klas II Ta i III Ta uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez panią Sylwię Duch nt. "Skąd się bierze stres i do czego jest potrzebny? Jak poradzić sobie z trudnymi sytuacjami w szkole i w domu ". Zajęcia są efektem współpracy naszej szkoły w Wyższą Szkołą Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach. Podczas wykładu prowadząca omówiła podstawowe mechanizmy wyzwalające stres i kierujące nami w sytuacjach trudnych oraz wskazała na możliwość autodiagnozy umiejętności radzenia sobie ze stresem.
A.Gaszka
"100 pomysłów na pierogi" to konkurs gastronomiczny w którym wzięły udział dwuosobowe drużyny z wszystkich klas gastronomicznych naszej szkoły.
Rywalizację wygrali:
I miejsce Wiktoria Bialik z 1a i Piotr Bizoń z IIIa oraz Angelika Paulus i Krzysztof Firut z IIITa,
II miejsce Dominika Buchalik i Natalia Michałek z IIa,
III miejsce Karolina Gąska i Martyna Berger z Ia oraz Izabela Milewska i Monika Juraszczyk z II Ta.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom !Dziękujemy organizatorom: p. Pawliczek, p. Janeckiej oraz p. Skowronek - Twardzik za udział w jury.
fot. Nikola Zieleźny
Uczniowie klas drugich uczestniczyli w zajęciach dot. konsekwencji wynikających z prowadzenia pojazdów drogowych pod wpływem substancji psychoaktywnych, prowadzonych przez Pana Marcina Orlika, doświadczonego instruktora prawa jazdy oraz egzaminatora.
Zabawy sytuacyjne z wykorzystaniem między innymi alkogogli pozwoliły uczestnikom przeanalizować sytuacje zagrożenia zdrowia i życia wynikające z faktu spożywania alkoholu przez osoby prowadzące pojazdy drogowe, zaobserwować ich reakcje i zachowania oraz wynikające z tego niebezpieczeństwa dla osób poruszających się innymi pojazdami lub dla pieszych.
Humor i wiedza oraz sposób prowadzenia zajęć skłoniły młodzież do aktywności podczas prelekcji oraz do refleksji dotyczącej omawianego problemu.
Anna Gaszka
W październiku zgodnie z tradycją szkoły w sposób szczególny starsi koledzy przywitali klasy pierwsze.
W tym roku zaszczyt organizacji imprezy przypadł uczniom z II Ta - ubiegłorocznym zwycięzcom.
Przygotowali konkurencje, zabawy oraz słodkie niespodzianki dla "kociaków". :)
Po zaciętej rywalizacji I miejsce zdobyła klasa I Ta, która będzie organizatorem zabawy w przyszłym roku.
Gratulujemy! :)
7 października uczniowie klasy technik logistyk specjalność wojskowa wzięli udział w warsztatach profilaktyczno – integracyjnych organizowanych przez naszą szkołę – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach przy współpracy z MKRPA Urzędu Miasta Rydułtowy.
Zajęcia podzielono na dwie części: stacjonarną - poświęconą ćwiczeniom i zabawom stricte integrującym grupę oraz terenową – nastawioną na współdziałanie grupowe poprzez zdobywanie sprawności, wykonywanie zadań na czas , a także wykazanie się wiedzą i umiejętnościami przydatnymi w pracy logistyka.
Nie zabrakło więc szarad (labirynty, tangram, sudoku), zadań sprawnościowych (kopanie, obieranie jabłek, nawlekanie jarzębiny itp.), konkurencji wymagających określonej wiedzy (zakładanie opatrunku, znajomość gatunków drzew itp.) oraz zadań na kreatywność (zbudowanie naczynia na wodę, wymyślenie okrycia pr zeciwdeszczowego).
Młodzież wykazała się zaangażowaniem, pomysłowością i sporą dawką humoru, dzielnie znosząc presję czasu i wysiłek fizyczny.
W najbliższym czasie dokonana zostanie migracja z bardzo starej wersji systemu Joomla 1.5 do najnowszej 3.4.4
Przepraszamy za niedogodności.
Strona 37 z 68
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.