Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
foto p.Iwona Wrożyna
Uczniowie klasy 4Ta kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dzięki wizycie w poradni dietetycznej DIETIKON w dniu 2 listopada mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu żywienia dietetycznego. Panie prowadzące poradnię – Alicja Czakon i Barbara Herok udzieliły naszym uczniom wiele cennych wskazówek, jak zdrowo i rozsądnie się odżywiać, jak utracić zbędne kilogramy, czy też poprawić stan odżywienia. Wykonały również chętnym osobom badanie składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz dokonały analizy wyników. Dziękujemy serdecznie za miłe przyjęcie, poświęcony czas, a przede wszystkim za cenne porady żywieniowe oraz zapoznanie uczniów z tajnikami zawodu dietetyka. Mamy nadzieję na dalszą współpracę.
Iwona Wrożyna
21 października odbył się szkolny konkurs kulinarny pod nazwą "POTRAWY Z DROBIU W NAWIĄZANIU DO KUCHNI ŚLĄSKIEJ W NOWOCZESNEJ ARANŻACJI". Dziękujemy uczniom Naszej szkoły za udział i niesamowite pomysły na potrawy!!! Cieszymy się z zainteresowania rywalizacją i z Waszej odwagi w kreowaniu śląskich "klasyków" w wersji nowoczesnej. Uczniowie, którzy stworzyli najciekawsze i najsmaczniejsze dania to: I miejsce - Krzysztof Firut kl 4Ta (kaczka w sosie pomarańczowo - musztardowym z czerwoną kapustą i wodzionką), II miejsce - Natalia Michałek kl. 3a (roladki z suszonymi pomidorami i mozarellą z kluseczkami z batatów), III miejsce - Dawid Franiczek kl. 1Tc (udka z kaczki pieczone w soli, z gruszką winną i żurawiną oraz kluski śląskie z sezamem i miodem), pozostali uczestnicy; Nikola Glenc kl. 1 Tc (pierś z kaczki na puree z selera i pietruszki z kluskami śląskimi w sosie koperkowym z czerwoną kapustą), Dominik Baron kl. 2Tb (roladki z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem, z kluskami śląskimi na surówce z marchewki i jabłka) oraz Mateusz Flegel kl. 1 Tc (gulasz drobiowy z kluskami śląskimi z sałatką grecką).
M. Janecka, A. Pawliczek
25 października 2016 r. Krzysztof Firut reprezentował naszą szkołę w VIII Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy w ZSEG w Cieszynie. Tematem konkursu były „Potrawy z ciasta ziemniaczanego”. Krzysztof sporządził „ Kopytka z czarnuszką i miętą na sosie borówkowym, oprószane ziemią z owocami”. Nie znalazł się w pierwszej trójce, ale został pozytywnie dostrzeżony przez szefa jednej z restauracji w Ustroniu i zaproszony do współpracy. Krzysztof swoje potrawy sporządza wykorzystując nowoczesne techniki i elementy kuchni molekularnej.
Alicja PawliczekZdjęcia wykonał: Dawid Franiczek kl. I Tc
„5 RAZY DZIENNIE KOLOROWA UCZTA” Takie było hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności w naszej szkole, które odbywały się w dniach 18-21 października. Temat podyktowany został zmianą, jaka nastąpiła w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016. Bohaterami tych dni były warzywa i owoce, gdyż one „awansowały” na 1 miejsce w nowej piramidzie, co oznacza, że mamy ich spożywać najwięcej. One powinny być podstawą naszej diety. Druga zasada zdrowego żywienia brzmi – „Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce”. Powinniśmy je spożywać co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej pięciu porcjach, z tego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Każda zaś większa ilość i liczba porcji warzyw i owoców dziennie przynosi dalsze korzyści dla zdrowia. Dieta bogata w warzywa i owoce dostarczające nam wielu bioaktywnych związków w istotny sposób zmniejsza zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory oraz wydłuża długość życia człowieka. Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia 2016 znalazły się u jej podstawy. Poprzez obchody Światowego Dnia Żywności staraliśmy się jak najszerzej zapoznać naszych uczniów z walorami prozdrowotnymi warzyw i owoców oraz zachęcić Wszystkich, również i pracowników szkoły, do jak najszerszego włączenia ich do swojej diety. Przez cztery dni towarzyszyła nam przepiękna dekoracja na parterze szkoły oraz świeże aromatyczne warzywa i owoce. Na długich przerwach mogliśmy rozkoszować się przysmakami przygotowanymi przez naszą młodzież w pracowni gastronomicznej. Oczywiście w roli głównej wystąpiły warzywa i owoce (świeże owoce i warzywa, kanapki z chrupiącego chleba z warzywami, soki owocowe i owocowo-warzywne świeżo wyciskane, zupy krem z dyni i brokułów, ciasta z marchewką i dynią, musy owocowe, napoje mieszane, koktajle na bazie mleka i owoców). Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi zorganizować obchody tego święta oraz tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom (szczególnie Pani Jolancie Schewior oraz Paniom prowadzącym zajęcia w pracowni gastronomicznej), rodzicom oraz Piekarni Fojcik z Rybnika.
„W świątecznym klimacie”, czyli nasza nagroda w konkursie na „Kolędowy Mix” W grudniu 2015 roku grupa odważnych i utalentowanych dziewcząt z naszej szkoły wzięła udział w konkursie na nagranie kolędy. Spontaniczna decyzja, by wziąć w nim udział okazała się bardzo trafna. Udało im się ten konkurs wygrać. Okazało się jednak, że dopiero wtedy zaczęła się ciężka praca. Nagranie płyty, na której znalazły się trzy kolędy (piosenki świąteczne) rozpoczęły tuż po świętach Bożego Narodzenia, a zakończyły przed świętami Wielkiej Nocy. Godziny spędzone w studio nagraniowym, niezliczone ilości nagrywania tych samych fragmentów, niespodziewane atrakcje takie jak przerwa w dostawie prądu, a następnie długie oczekiwanie na gotową już płytę, wymagały od dziewczyn olbrzymiej cierpliwości. Jednak w końcu została ona nagrodzona. Justyna Czorny, Paulina Firut, Wiktoria Franiczek, Martyna Kaleta, Zuzia Konieczny, Julia Materzok i Andzia Paulus z uśmiechami na twarzy 18 października odebrały swoje wymarzone płyty. Chcemy w tym miejscu podziękować panu Tomaszowie Cibie z Agencji Artystyczno-Koncertowej CORAL za możliwość nagrania płyty oraz panu Sebastianowi Szrederowi za pełen profesjonalizm i okazaną wyrozumiałość.
Joanna ParuzelFoto pan Jakub Morkowski
21 października uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kolejnej edycji Festiwalu Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych „TO JA 2016”, towarzysząc artystom występującym na scenie Rydułtowskiego Centrum Kultury „Feniks” podczas całej imprezy. Wolontariusze dbali o bezpieczeństwo uczestników, służyli pomocą i opieką oraz aktywnie pomagali w przygotowaniach poszczególnych grup do występów przed liczną publicznością zgromadzoną na widowni. Opiekę nad wolontariuszami sprawowały panie Anna Gaszka i Iwona Wrożyna. Serdeczne podziękowania za wielkie serce, cierpliwość i pomocną dłoń dla: Gracjana Jakubiec - 2 Tb Joanna Chrystof - 2 Tb Martyna Wysłucha - 2 Tb Monika Brzoska - 2 Tb Magdalena Oleś - 2 Tb Daria Kreft - 2 Tb Ewelina Ledwoń - 3 Ta Dominika Janosz - 3 Ta Klaudia Duszyńska - 4 Ta Karolina Elsner - 4 Ta Marta Kwiecień - 4 Ta Alicja Dziok - 4 Ta Klaudia Drobny - 4 Ta Natalia Krzysztoszek - 4 Ta Dominika Nowak - 4 Ta Ewa Karolczuk - 4 Ta Nikola Juszczak - 4 Ta Tymoteusz Pająk - 4 Ta Karol Krakowczyk - 4 Ta Aldona Achtelik - 3a Kacper Czubak - 3a Karolina Antończyk - 3 Tb Martyna Mazurek - 3 Tb
Anna Gaszka foto Iwona Wrożyna
Uczniowie klas drugich wzięli udział w zajęciach prowadzonych przez pana Piotra Mazanka instruktora OSK Jazda z Radlina na temat skutków prowadzenia pojazdów drogowych pod wpływem środków psychoaktywnych. Prowadzący z humorem i na podstawie wielu sytuacji z życia wziętych przedstawił młodzieży zagrożenia wynikające z nieodpowiedzialnych decyzji związanych z poruszaniem się na drodze przez osoby będące pod wpływem w/w środków. Dodatkową atrakcją zajęć było wykorzystanie alkogogli, czyli okularów, które po założeniu imitują stan upojenia alkoholowego lub zmian w zachowaniu związanych z zażywaniem narkotyków.
Anna Gaszka
20 października, handlowcy z klasy III Ta mieli przyjemność poznać Panią Beatę Kopczyńską, rzecznika prasowego ZUS-u, która przeprowadziła dla nich lekcję pt. "Świadomy zawsze ubezpieczony", w ramach przygotowania do "Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych".
Małgorzata Warzecha-Staniczek
6 października podsumowaliśmy w szkole akcję zorganizowaną na potrzeby fundacji " Liczy się czas", działającej na rzecz dzieci z chorobami onkologicznymi. Ogłoszony projekt "Wylosuj Anioła" spotkał się z szerokim odzewem i potwierdził, że młodzi ludzie mają wielkie serca, a ich empatia jest w stanie przybliżyć spełnienie marzeń małych, dzielnych pacjentów. Zgodnie z zasadami akcji zostały przygotowane kartki z życzeniami "od serca" i przyniesione drobne upominki: książeczki, kolorowanki, gry planszowe, maskotki. Nasza paczka ważyła 16 kg !!! Dziękujemy bardzo za zaangażowanie , szczególnie klasom III Tb, II Tb, II a, nauczycielom oraz ich osobistym pociechom. Do akcji przyłączyli się też podopieczni ze świetlicy "Gniazdo" z Pszowa. Pamiętajcie - dobro powraca. A serce rośnie, kiedy dzielimy się małymi rzeczami wywołując przeogromną radość.
Izabela Kasprzak-Bielaczek
10 października klasa 1 Tb odwiedziła największą w Europie fabrykę zdjęć i gadżetów związanych z fotografią. Uczniowie zobaczyli produkcję albumów, fotoksiążek i drukowanie zdjęć oraz obowiązkowo odbyli wizytę w laboratorium chemicznym, gdzie największym zainteresowaniem dziewczyn, oczywiście, cieszyło się odzyskiwanie srebra z chemii do wywoływania papierów fotograficznych.
foto pan Jakub Morkowski
Gratulacje dla Patrycji Pastusiak z klasy 2 Tb, która zajęła I miejsce w Letnim Konkursie Fotografii Wykonanej Telefonem Komórkowym.
http://www.mok.radlin.pl/letni-konkurs-fotografii-wykonanej-tel-komorkowym-2016-wyniki.html
Strona 32 z 68
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.