Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Dyrektor ZSP nr 2 w Rydułtowach podpisał porozumienie gwarantujące trzy miejsca odbywania zajęć praktycznych w zawodzie kucharz w znanym wodzisławskim hotelu „Amadeus”. Na podstawie tego samego porozumienia hotel „Amadeus” daje także możliwość odbycia miesięcznych praktyk zawodowych w swojej restauracji trzem uczniom w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej www.hotelamadeus.pl
Uwaga! Od najbliższej środy (9.05) zmienia się plan lekcji.
2 maja 2018 roku w Rydułtowach odbyły się uroczystości z okazji Dnia Flagi RP, w których uczestniczyli nasi logistycy. Kompania składająca się z uczniów ITa oraz IITa na samym początku uczciła pamięć Powstańców Śląskich przy mogile znajdującej się na cmentarzu parafialnym a później przemaszerowała na uroczystą Mszę Świętą w intencji Ojczyzny. Dalsza część uroczystości odbyła się na Rynku, został odegrany hymn oraz została podniesiona flaga państwowa przez poczet flagowy składający się na naszych uczniów.
Dzisiaj odbyło się uroczyste pożegnanie absolwentów i wręczenie świadectw ukończenia szkoły. Były wspomnienia, łzy, śmiech i dużo dobrych, mądrych słów. Teraz trzymamy mocno kciuki za maturę.POWODZENIA!!!foto - Jakub Morkowski
W środę odbył się Piknik Edukacyjny. Prym wiodła, pachnąc smakowicie, nasza żołnierska grochówka. Pogoda dopisała i humory też. Zainteresowanie ofertą edukacyjną było duże. Wszyscy bawili się świetnie.Foto - Żaneta Kuśmierz.
Dziś na stronach Ministerstwa Obrony Narodowej opublikowano listę placówek, które będą realizować program pilotażowy kierowany do szkół prowadzących klasy mundurowe.
Wśród zakwalifikowanych jest i nasza szkoła!To wspaniała wiadomość dla uczniów klas, w których kształcimy techników logistyków.
Ministerstwo Obrony Narodowej doceniając starania placówek edukacyjnych prowadzących klasy wojskowe oraz pragnąc wykorzystać potencjał tkwiący w młodzieży rozpoczął we wrześniu 2017 roku realizację pilotażowego Programu Certyfikowanych Wojskowych Klas Mundurowych, który objął swym zasięgiem 58 placówek edukacyjnych w 16 województwach. Dziś liczba szkół została zwiększona do 105, a my jesteśmy jedną z siedmiu zakwalifikowanych placówek w całym województwie śląskim.
Zgodnie z założeniami programu szkoły uczestniczące w programie otrzymują od Ministerstwa Obrony Narodowej wsparcie pozafinansowe w postaci instruktorów wojskowych prowadzących zajęcia, dostępu do obiektów i sprzętu wojskowego (Wojskowe Dni Szkoleniowe raz w miesiącu) oraz finansowe w postaci dotacji celowej na zakup sprzętu i wyposażenia indywidualnego niezbędnego do realizacji programu Edukacja Wojskowa. Absolwenci szkół-ochotnicy z obu edycji programu, po jego ukończeniu mają być objęci kilkutygodniowym szkoleniem wojskowym w ramach skróconej służby przygotowawczej lub powołani na krótkotrwałe ćwiczenie wojskowe zakończone przysięgą wojskową i zasilić rezerwy osobowe SZ RP. Dla młodzieży resort zapewni również ułatwienia w zakresie aplikowania do wojskowej służby zawodowej lub kandydackiej.
Tu przeczytacie więcej o programie i działaniach Ministerstwa.
Autorkami naszego tak pozytywnie ocenionego projektu są panie Hanna Topol i Klaudia Szombara.
Serdecznie gratuluję i dziękuję.
Jacek Stebel
W piątek 20 kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli kucharze z kl. 3a ZSZ oraz panie i panowie z Klubu Seniora " Sami Swoi" w Rydułtowach. Wszyscy wspólnie sporządzali potrawy kuchni greckiej i włoskiej: musakę oraz kurczaka w cieście kokosowym.O wspaniałą atmosferę w czasie pracy zadbała m. in. pani Marzena Rotter - koordynatorka klubu. Przygotowane wspólnie z uczniami dania zostały skonsumowane w sali obsługi konsumenta, w której podjęła gości opiekująca się pracownią pani Iwona Wrożyna.
Alicja Pawliczek
16 kwietnia Nikola Glenc, Dawid Franiczek, Wiktoria Żydek z kl.II Tc i Angelika Kuczera z kl. I Tb wzięli udział w Powiatowym Konkursie Kulinarnym " Pasta i basta-pasta primavera" organizowanym przez PODN w Wodzisławiu Śl. we współpracy z ZSE. Nikola i Dawid wykonali potrawę: „Kaczka sous vide/flambirowane krewetki/makaron z sosem pomidorowo- miętowym/szparagi/chips z parmezanu zajmując II miejsce. Wiktoria i Angelika sporządziły potrawę” Gniazda makaronowe ze szpinakiem/krewetki/puree kukurydziane”. Potrawy były pyszne a uczniów wspierała pani Wiesława Krajczok.Dziękuję i gratuluję.
11 kwietnia Nikola Glenc i Dawid Franiczek z kl.II Tc wzięli udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Kuchnia Nadwiślańska" organizowanym przez ZSP nr 2 CKP w Garwolinie.Wykonali potrawy: danie zasadnicze - Roladka/ puree z buraków/ kremowe kaszotto/duszone jabłko z paloną pieczarką oraz deser- ciastko cygaretkowe z musem pietruszkowym, pieczonym jabłkiem i malinami. Potrawy były pyszne a uczniów wspierała pani Elżbieta Kałużny.Dziękuję i gratuluję.
Strona 24 z 68
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.