Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
„5 RAZY DZIENNIE KOLOROWA UCZTA” Takie było hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności w naszej szkole, które odbywały się w dniach 18-21 października. Temat podyktowany został zmianą, jaka nastąpiła w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016. Bohaterami tych dni były warzywa i owoce, gdyż one „awansowały” na 1 miejsce w nowej piramidzie, co oznacza, że mamy ich spożywać najwięcej. One powinny być podstawą naszej diety. Druga zasada zdrowego żywienia brzmi – „Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce”. Powinniśmy je spożywać co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej pięciu porcjach, z tego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Każda zaś większa ilość i liczba porcji warzyw i owoców dziennie przynosi dalsze korzyści dla zdrowia. Dieta bogata w warzywa i owoce dostarczające nam wielu bioaktywnych związków w istotny sposób zmniejsza zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory oraz wydłuża długość życia człowieka. Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia 2016 znalazły się u jej podstawy. Poprzez obchody Światowego Dnia Żywności staraliśmy się jak najszerzej zapoznać naszych uczniów z walorami prozdrowotnymi warzyw i owoców oraz zachęcić Wszystkich, również i pracowników szkoły, do jak najszerszego włączenia ich do swojej diety. Przez cztery dni towarzyszyła nam przepiękna dekoracja na parterze szkoły oraz świeże aromatyczne warzywa i owoce. Na długich przerwach mogliśmy rozkoszować się przysmakami przygotowanymi przez naszą młodzież w pracowni gastronomicznej. Oczywiście w roli głównej wystąpiły warzywa i owoce (świeże owoce i warzywa, kanapki z chrupiącego chleba z warzywami, soki owocowe i owocowo-warzywne świeżo wyciskane, zupy krem z dyni i brokułów, ciasta z marchewką i dynią, musy owocowe, napoje mieszane, koktajle na bazie mleka i owoców). Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi zorganizować obchody tego święta oraz tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom (szczególnie Pani Jolancie Schewior oraz Paniom prowadzącym zajęcia w pracowni gastronomicznej), rodzicom oraz Piekarni Fojcik z Rybnika.
Iwona Wrożyna
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.