foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Technikum
Technik logistyk (SPECJALNOŚĆ WOJSKOWA)
Technik fotografii i multimediow
Technik żywienia i usług gastronomicznych
(DIETETYKA)
Branżowa Szkoła I stopnia
Klasa wielozawodowa
(kucharz, sprzedawca, cukiernik, piekarz, przetwórca mięsa i inne)

Zespół Szkół Ponadpodstawowych

w Rydułtowach

      

Uczennice Aneta Dziok i Alicja Dziok w dniu 13 listopada brały udział w konkursie gastronomicznym III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Zadaniem uczestników było wykonanie potrawy z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych ziół w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. Aneta i Alicja sporządziły mielone roladki w towarzystwie papryki na dwusmakowym puree z sosem pieczarkowym.
Wszystkie potrawy wyglądały smakowicie.


Alicja Pawliczek

25 października odbyły się szkolne eliminacje do konkursu gastronomicznego III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej pod hasłem przewodnim „ Wariacje z mielonym”.

 

W konkursie wzięły udział 4 dwuosobowe zespoły.

Uczniowie wykazali się dużymi umiejętnościami.

 

I miejsce zajęły uczennice: Alicja Dziok i Aneta Dziok,   

 

II miejsce – Barbara Adamczyk i Marek Grzelec,   

 

III miejsce – Krzysztof Firut i Mateusz Kubiak,   

 

IV miejsce- Angelika Paulus i Karol Krakowczyk.   

 

Alicja Dziok i Aneta Dziok będą reprezentowały naszą szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym,
który odbędzie się 13 listopada w ZSE w Wodzisławiu Śl.
Trzymamy kciuki!

Alicja Pawliczek

  

Przypadający na 16 października Światowy Dzień Żywności obchodzony był w naszej szkole pod hasłem 
„Żeby zdrowym być, trzeba co dzień mleko pić”, o czym przypominała okolicznościowa dekoracja wprowadzająca w klimat obchodów tego święta. 

 

Z tej okazji uczniowie naszej szkoły, z klas o profilu gastronomicznym pod kierunkiem swoich nauczycieli, przygotowywali w pracowni gastronomicznej przeróżne potrawy, napoje oraz desery na bazie mleka i produktów mlecznych. Mogli się nimi częstować i delektować przez trzy dni, od środy do piątku, nie tylko uczniowie, ale i wszyscy nauczyciele oraz pracownicy szkoły.

 

Przedsięwzięcie to miało przede wszystkim charakter edukacyjny. Służyło zachęceniu młodzieży do regularnego spożywania mleka i produktów mlecznych, jako źródła pełnowartościowego białka i wapnia niezbędnego do rozwoju mocnych kości i zdrowych zębów. Uczniowie mieli również możliwość pogłębienia swojej wiedzy na temat wartości odżywczej mleka i jego przetworów dzięki specjalnie przygotowanym na ten dzień, zawierającym wiele cennych informacji plakatom. Uczennica klasy drugiej technikum wygłosiła też przez radiowęzeł krótką prelekcję na temat dobrych nawyków żywieniowych.

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wsparli mnie przy organizacji obchodów tego święta, w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom.

Iwona Wrożyna   

    W dniu 15 października uczniowie naszej szkoły spotkali się z panią dietetyk z Centrum Dietetycznego „Natur House” z Raciborza.
Młodzież brała udział w prelekcjach w ramach ogólnopolskiej akcji „Uwaga Nadwaga”. Pani dietetyk szczegółowo omówiła wszystkie zasady racjonalnego żywienia oraz główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób
 dietozależnych.

 

Uczniowie otrzymali broszury z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi, mieli też możliwość zadania nurtujących ich pytań związanych z żywnością i żywieniem. Zostali też zaproszeni na bezpłatne pomiary ciała do Centrum Dietetycznego „Natur House” w Raciborzu lub Jastrzębiu Zdroju.

Dziękujemy  p. A. Szuszkowskiej za zorganizowanie spotkania i nawiązanie współpracy z naszą szkołą. Mamy nadzieję, że spotkania tego typu pomogą naszym uczniom wyeliminować błędy w sposobie żywienia  oraz zmienić nawyki żywieniowe na lepsze, gdyż od tego w dużym stopniu zależy nasze zdrowie.

Iwona Wrożyna 

Rozpoczął się kolejny nasz projekt realizowany ze szkołą z Šilheřovic.

26 września 2013 roku grupa 10 uczniów naszej szkoły wyjechała do Czech w ramach projektu "Slezské kulinární umění".
Imprezą inaugurującą naszą współpracę była czwarta już edycja turnieju golfa.
Zwiedzaliśmy tamtejszy park, zamek w Silherovicach, a także przyglądaliśmy się trwającemu turniejowi golfa.
Potem sami mogliśmy spróbować swoich sił na polu golfowym.
Wszyscy świetnie się bawili.
Zobaczcie jak było:

,

Wrzesień mija niepostrzeżenie, szybko płyną dni, pogoda w kratkę …
A my niezmiennie od czterech lat przygotowujemy i prowadzimy zajęcia warsztatowe dla klas pierwszych.
Jacy są nasi nowi uczniowie? Czy trafimy do ich serc i umysłów? Czy życzliwie przyjmą nasze starania o to, by dobrze im się uczyło i przebywało w naszej szkole?!
To już dziś … Teraz …
Przyszli wraz ze swoimi wychowawcami. Niepewni, ciekawi, trochę głośni. Jedni nieśmiało usiedli w kącie, inni zaglądają w każde dostępne miejsce. Są i tacy, którzy jeszcze nie weszli, a już chętnie by wyszli ;o)
Zajęcia płyną, a my patrzymy jak młodzi, spięci ludzie zaczynają się uśmiechać, zastygają w geście nasłuchiwania tego, co inni mają do powiedzenia, wypowiadają pierwsze słowa, ich twarz pokrywa rumieniec lub próbują przykryć swoje skrępowanie głośnymi salwami śmiechu.
Dzieło rozpoczęte… Resztę historii i jej finał każda z klas musi dopisać sobie już sama.
 
J.Kostka
A.Gaszka

 

Czytaj więcej: Zajęcia warsztatowe dla klas pierwszych

warsztaty9 maja rozpoczęły się w naszej szkole warsztay kulinarne dla gimnazjalistów.Odwiedzili nas uczniowie z klasy III Gimnazjum nr 2 pod opieką pana mgr Wojciecha Koźlika. Część uczniów przygotowywała tortillę oraz babkę " zebra", pozostali uczniowie uczyli się carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Kontynuację warsztatów przewidziano na 16 i 23 maja   .>>galeria<<
Alicja Pawliczek

Prezentujemy relację telewizji TVT z warsztatów, które odbyły się w naszej szkole.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

   W dniu 8 lutego uczniowie klasy IV Tb z Technikum żywienia i gospodarstwa domowego wraz z opiekunami P. Iwoną Wrożyna i Małgorzatą Kochanowicz w związku z realizowaną w szkole w ramach specjalizacji dietetyką odwiedzili Centrum Dietetyczne „NATURHOUSE” mieszczące się przy ul. Zamkowej 1B w Wodzisławiu Śl. 

Nasi uczniowie zapoznali się z zakresem działalności placówki. Poznali też drogę pacjenta od momentu jego zgłoszenia się do Centrum Dietetycznego, po przeprowadzenie przez dietetyka bardzo rzetelnego wywiadu żywieniowego, aż do zakończenia dietoterapii. Uczniowie mieli również możliwość zadania pytań z dziedziny -  żywność oraz żywienie oraz nurtujących ich pytań dotyczących ich własnej diety oraz problemów z utrzymaniem należnej masy ciała.

Czytaj więcej: Wycieczka przedmiotowa do Centrum Dietetycznego „NATURHOUSE” w Wodzisławiu Śląskim



słodki śląskNie ma bardziej odpowiedniej pory do tworzenia dzieł sztuki cukierniczej niż przedświąteczne tygodnie. To również dobry czas na zdobywanie  kunsztu zawodowego przez uczniów klas cukierniczych naszej szkoły. W tej atmosferze w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 odbył  się pierwszy etap Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007- 2013.  Projekt nosi nazwę „ Śląska sztuka kulinarna ” i miał formę warsztatów cukierniczych zatytułowanych „Słodki Śląsk”. Wzięli w nich  udział uczniowie naszej szkoły i partnerzy ze szkoły czeskiej. Uczniowie mieli okazję wykonywać tradycyjne słodkie wyroby śląskie z przeznaczeniem na różne uroczystości, takie jak: chrzty, komunie , wesela i inne okolicznościowe imprezy. Były to między innymi: kruche drobne ciasteczka zdobione różnymi posypkami, kokosanki, ule, babeczki, przekładane andruty, ale także wymagające kunsztu tory klasyczne i nowoczesne, dekorowane  marcepanem i karmelem. Szkoleniem młodzieży zajął się mistrz cukiernictwa pan Jerzy Waltar,   na co dzień prowadzący cukiernię w Wodzisławiu Śl. i od wielu lat szkolący w niej naszych najlepszych  uczniów.  W pierwszym dniu pracy pomagał młodzieży pan Damian Mężyk,  a w dniu drugim pani Ewa Puchała z „Cukierni Waltar”. Po dwóch dniach pracy młodzi cukiernicy byli bardzo zmęczeni, ale też zadowoleni z nabytej wiedzy i umiejętności w  tworzeniu oraz dekorowaniu wyrobów cukierniczych na różne śląskie okazje. Nabytą wiedzę z pewnością wykorzystają w czasie przygotowywania świątecznych oraz karnawałowych przysmaków.
 
Elzbieta Kałużny
    
14 listopada w środę odbył się szkolny konkurs kulinarny ZAPIEKANKA SUPRAJS, w którym zespoły 2-3 osobowe przygotowywały zapiekanki nietypowe, „zaskakujące” komisję i o oryginalnym smaku i wyglądzie. Udział wzięły uczennice klas 1T Simona Holona, Angelika Jakubowska, 2 Tb Agata Budzyńska, Klaudia Jencz, 3 Tb Katarzyna Bochenek, Dominika Sodzawiczny, Martyna Porembska, Martyna Abczak, klasy 3 Ta Kamila Balińska, Patrycja Zajdel, Sylwia Hajduczek, klasy 4 Tb Karolina Szulik, Klaudia Wojaczek.  Jury w składzie panie: Małgorzata Janecka, Iwona Wrożyna, Alicja Pawliczek oraz  przedstawiciele Samorządu Szkolnego: Wojciech Obstój, Adrian Kłobuch oceniało wykonanie, smak, estetykę podania zapiekanek. 

 

Pierwsze miejsce zajęła Katarzyna Bochenek za zapiekankę ze szpinakowych naleśników z farszem z sera pleśniowego i orzechami, drugie przypadło Kamili Balińskiej Patrycji Zajdel i Sylwii Hajduczek za zapiekankę owocowo – ryżową a trzecie miejsce zdobyły: Dominika Sodzawiczny, Martyna Porembska, Martyna Abczak za zapiekankę ryżowo-mięsno-grzybową. Gratulujemy zwycięzcom i serdecznie dziękujemy za udział w konkursie. Zapraszamy do galerii zdjęć !!!
Małgorzata Janecka
   
W środę 7 listopada  odbyła się w naszej szkole prezentacja barmańska MIX  BY  FLAIR. Prezentacja obejmowała wykład  i  część praktyczną poświęconą nowatorskim rozwiązaniom w przygotowaniu cocktaili z zastosowaniem wszystkich obowiązujących na świecie standardów barowych. Wzięli w niej  udział uczniowie klas gastronomicznych, którzy gromkimi brawami nagradzali umiejętności praktyczne barmanów. Więcej informacji  na temat programu szkoleniowego można znaleźć na stronach –WWW.ifl.com.pl  oraz WWW.flairfight.pl. Dziękuję za pomoc w przygotowaniach paniom: Małgorzacie Kochanowicz, Joannie Bizon, Małgorzacie Janeckiej.
 
Alicja Pawliczek
16 października przypada Światowy Dzień Żywności, w tym roku o tematyce „Klucz do wyżywienia świata" www.niemarnuje.pl.
Zapraszamy do udziału w konkursie na najlepszą prezentację multimedialną o tematyce żywieniowej!!! Troje zwycięzców weźmie udział w wybranym przez siebie działaniu w projekcie polsko-czeskim, a ich prezentacje zostaną umieszczone na naszej stronie internetowej do wglądu. Prezentacja ma zawierać 15-20 slajdów, (na płytce cd). Termin oddania to 16 października. Do wyboru są dwa tematy prezentacji: „Złe nawyki żywnieniowe" lub „Nie marnuję żywności".

Z radością informujemy, że projekt pod tytułem "Śląska sztuka kulinarna" został zatwierdzony przez Euroregionalny Komitet Sterujący Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej.

Całkowita wartość mikroprojektu wynosi 11 868,97 Euro.
 
W ramach przedsięwzięcia planujemy zrealizować następujące działania: 

1

06.2012 – „Historyczna kuchnia śląska” – 1 dzień, Silherovice

2

07-08.2012 – opracowanie multimedialnego zestawu dań

3

09.2012 - "Słodki Śląsk" - 2 dni (uroczystości na Śląsku - chrzty, komunie, wesela), Rydułtowy

4

10.2012 – Prezentacja projektu na turnieju golfa w Silherovicach

5

11.2012 - Prezentacja projektu na Gastrofestivalu w Ostrawie

6

12.2012 - "Dziyń Ślązoka" - 1 dzień - Rydułtowskie Centrum Kultury, Rydułtowy

7

01.2013 - "Magia kawy - baristyka", "Sztuka kelnerska" - 2 dni, Rydułtowy

8

03.2013 - "Wyczarowane z owoców i warzyw - carving" - 2 dni, Rydułtowy

9

06.2013 - "Grillowanie na polanie" - festyn śląski, impreza plenerowa – 1 dzień, Rydułtowy

10

10.2013 – Wspólna wycieczka pod tytułem „Wpływ Eichendorfów i Rithschildów na czesko-polskie stosunki przygraniczne oraz kształtowanie tradycji kulinarnych.

11

10.2013 – Przygotowania do wspólnego udziału w konkursie Gastrofestival 2013 w Ostrawie, Silherovice

12

11.2013 – Prezentacja projektu, start czesko – polskiej drużyny w konkursie „Gastrofestival 2013” w Ostravie.
 
 
konkurs_wielkanocny_rybnik_2011_29Jakie potrawy to typowa tradycja wielkanocna? Żurek? Biała kiełbasa? Sernik? Pascha żydowska? Kurczaczki? Baranki? Co wykonać by zaskoczyć komisję konkursu?
Uczennica klasy I Tb Katarzyna Bochenek pod opieką Małgorzaty Janeckiej zajęła 4-te miejsce w konkursie kulinarnym „WIELKANOCNE KREACJE 2011” zorganizowanym  przez Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych. 

Czytaj więcej: Czwarte miejsce za wielkanocne pyszności

Copyright © 2021 Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.