foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Technikum
Technik logistyk (SPECJALNOŚĆ WOJSKOWA)
Technik fotografii i multimediow
Technik żywienia i usług gastronomicznych
(DIETETYKA)
Branżowa Szkoła I stopnia
Klasa wielozawodowa
(kucharz, sprzedawca, cukiernik, piekarz, przetwórca mięsa i inne)

Zespół Szkół Ponadpodstawowych

w Rydułtowach

   Gościniec Zodiac przyjmie na praktykę uczniów klas pierwszych.

Restauracja oferuje:

-GWARANCJĘ ZATRUDNIENIA po ukończeniu szkoły,

- szkolenie w nowoczesnej kuchni z dużym zapleczem gastronomicznym,

- możliwość odbycia dodatkowych kursów zakończonych uzyskaniem ogólnopolskiego certyfikatu.

Wymagania:

- punktualność

- wysoka kultura osobista,

-chęci do pracy


Strona internetowa Gościńca Zodiac

14 maja w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Wiosenne wariacje”. Udział wzięły w nim dwuosobowe zespoły uczniów klas technikum żywienia i organizacji usług gastronomicznych oraz zasadniczej szkoły zawodowej, uczących się w zawodzie kucharz.

Konkurs przeprowadzony został w dwóch kategoriach: kulinarnej oraz kelnerskiej.

Konkurencja kelnerska polegała na wykonaniu dekoracji stołu w wiosennej aranżacji dla 4 osób w czasie 120 minut.

W części kulinarnej konkursu zadaniem uczniów było przygotowanie w ciągu 120 minut dwu wiosennych potraw, w tym jednej „na słodko”.

W kategorii kulinarnej zwyciężył zespół: Angelika Paulus, Krzysztof Firut z klasy I technikum żywienia wykonując „roladki z piersi kurczaka ze świeżymi pomidorkami i bazylią w towarzystwie młodych ziemniaczków i dipu z suszonych pomidorów”, na deser uczniowie podali „płonący mus truskawkowo-morelowy”.

Kategorię dekoracji stołów wygrały Klaudia Jencz i Barbara Adamczyk, uczennice klasy III technikum organizacji usług gastronomicznych. Drugie miejsce zajęły ich koleżanki z klasy – Magdalena Szymura i Daria Ulbrych, a III – adeptki sztuki kelnerskiej, zespół z klasy I – Natalia Krzysztoszek i Roksana Chłodek.

Nad przebiegiem konkursu czuwało jury, którego gościem specjalnym był menadżer restauracji Gościniec Zodiac w Rzuchowie, profesjonalny kelner-barman, członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, pan Piotr Borecki.

IMG 2312 IMG 2321

IMG 2099 IMG 2383

W dniach 14 – 17. kwietnia br. ośmiu uczniów wraz z nauczycielami wyjechało do Silherovic w Czechach na kolejne warsztaty w ramach projektu „ Śląska Sztuka Kulinarna ”.
Tym razem były one poświęcone sztuce sporządzania napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Warsztaty prowadził Pan Radim Janousek znany czeski barman. 


Uczniowie zapoznali się z profesjonalnym sprzętem, szkłem barowym oraz syropami i stosowanymi alkoholami. Ponadto poznali zasady doboru różnych alkoholi, syropów i napojów bezalkoholowych oraz sposoby dekorowania drinków. W ostatni dzień szkolenia uczniowie musieli wykazać się zdobytą wiedzą czyli omówić technikę wykonania i sporządzić zaprojektowany przez siebie drink, który został oceniony przez zespół uczniów i prowadzącego warsztaty pana Radima Janouska. Młodzież wyjechała z nowymi pomysłami i chęcią do dalszej nauki .

       W ramach współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie 31 marca 2014r. nasi uczniowie byli uczestnikami warsztatów przedniotowych na Wydziale Technologii Żywności.

  

    

 W dniach 4-5.03.2014 uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami wyjechali do Silherovic w Czechach na warsztaty kulinarne poświęcone tematyce „ Kuchni zimnej ” w ramach projektu „ Śląska Sztuka Kulinarna ” prowadzone przez Pana Martina Slezaka z Pragi .

 

W szkoleniu wzięła udział młodzież z Polski i Czech.

Przez dwa dni uczniowie mogli obserwować technikę wykonania potraw podawanych jako zakąski. 


Sporządzane one były z różnorodnych surowców: ryb, owoców morza, mięsa, drobiu, królika, ciasta kruchego, francuskiego, warzyw i owoców. 
Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzali sałatki, sushi, marynaty rybne, terriny, dresingi, musy, desery i wiele innych potraw.
W drugi dzień zorganizowano prezentację wszystkich wyrobów.

Naszą nową pracownię gastronomiczną odwiedziła dziś pani redaktor radia Vanessa.

Zobaczcie, posłuchajcie.

 

 

 

W ramach współpracy patronackiej naszej szkoły z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w dniu 12.03.2014r. gościliśmy w naszych murach przedstawicieli Uczelni.

Przybyli do nas: pani dziekan Wydziału, prof. dr habilitowana Teresa Fortuna, pani prodziekan Wydziału ds. dydaktycznych i studenckich, dr habilitowana inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz oraz pan dr inż. Sławomir Pietrzyk

 

Goście zwiedzali naszą szkołę, oglądali poszczególne pracownie, rozmawiali z uczniami kształcącymi się w zawodach gastronomicznych, spotkali się z nauczycielami przedmiotów zawodowych.
Bardzo wysoko ocenili wyposażenie i wystrój naszej nowej pracowni gastronomicznej.

Uczniowie klasy III TB i IV TB wysłuchali wykładu pana dr inż. Sławomira Pietrzyka na temat żywności wygodnej. Wykład, połączony z prezentacją multimedialną, był doskonałym uzupełnieniem wiadomości zdobywanych na lekcjach.

Prelegent zwrócił szczególną uwagę na skład i wartość odżywczą wysoko przetworzonej żywności wygodnej oraz zmiany jakim ulegają składniki produktów w wyniku przetworzenia oraz w trakcie przechowywania.
Mówił także o dodatkach dodawanych do takiej żywności oraz jej bezpieczeństwie zdrowotnym.

Ta wizyta zaowocowała także ustaleniem terminów zajęć warsztatowych dla zainteresowanych uczniów w laboratoriach Uczelni.
Pracujemy także nad wspólnym projektem, związanym z oceną zwyczajów żywieniowych i sposobu spędzania czasu młodzieży naszego regionu oraz wpływem tych czynników na jej prawidłową kondycję lub ewentualne występowanie otyłości.

Sławomira Szuman

     

Cukiernicy i kucharze klasy IIa uczestniczyli w warsztatach cukierniczych w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego w Gliwicach.

 

Tematem warsztatów były "fajne babki i niezłe ciacha". Uczniowie doskonalili swój warsztat pracy poprzez wytwarzanie ciast i bab biszkoptowych. Poznali też sposoby wytwarzania elementów dekoracyjnych z masy cukrowej.


 

Podczas trwania targów branżowych „SweetTargi” w Katowicach w dniach 02-03.03.2014. odbyły się III Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy. Organizatorem konkursu była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego i Firma „SAVPOL”.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z kilkunastu szkół, w których uczniowie kształcą się w zawodach cukiernik i piekarz. Naszą szkołę reprezentowali Alicja Bienias i Damian Grela z klasy II A.

 

Konkurs miał formę pokazu technik wykonania określonego dzieła cukierniczego lub piekarskiego.
Publiczność zwiedzająca Targi miała możliwość śledzenia powstawania każdego z wyrobów od początku do końca, a komisja konkursowa oceniała sposób i organizację pracy oraz jej wynik końcowy. Co prawda nasi uczniowie nie znaleźli się wśród laureatów konkursu, ale ich tort w kształcie domku prezentował się ciekawie. Poza tym było to dla nich nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Mogli porównać swoje umiejętności z umiejętnościami innych uczestników Mistrzostw, podpatrzeć jak wykorzystywać różne tworzywa cukiernicze do zdobienia wyrobów ciastkarskich i tworzenia interesujących, estetycznych dekoracji. Ala i Damian zapowiadają, że za rok wrócą do Katowic, by jeszcze raz stanąć w szranki.

Sławomira Szuman


Przed nami kolejna akcja organizowana przez naszych partnerów w projekcie - Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice.

4 i 5 marca 2014r. dziesięcioro naszych uczniów wyjedzie do Czech na warsztaty kulinarne.

  

Zajęcia prowadzić będzie mistrz kucharski Martin Slezák z Pragi,
kucharz roku 2000 w Czechach.

 

 

Zobaczcie kim jest pan Martin tutaj  tutaj.

 

Osiągnięcia:
- kucharz roku 2000,

- złoty medal Expogast Luxemburg 1996,

- złoty medal Expo Stuttgart 2000,

- srebrne medale na pięciu olimpiadach kucharzy.

 

Nasza nowa pracownia gastronomiczna nabiera kształtów.

Najtrudniejsze prace są za nami.

Teraz będzie juz tylko lepiej.

    18 grudnia w naszej szkole odbył się konkurs w kategoriach kulinarnej i kelnerskiej. Obejmował przygotowanie własnych potraw: jednej „na słono” i jednej „na słodko”. Potrawy mogły być z kuchni polskiej oraz z kuchni świata, przy czym dwuosobowy zespół powinien znać krótką charakterystykę danej kuchni. W drugiej kategorii należało przygotować stoły bożonarodzeniowe z elementami dekoracyjnymi.


W konkurencji kulinarnej najlepsi byli:

I miejsce : Simona Holona i Katarzyna Bochenek, które przygotowały karpia marynowanego w białym winie i rozmarynie, pstrąga marynowanego w cytrynie z melisą podawane z sosem śmietankowo-pieczarkowym w towarzystwie sakiewki wigilijnej oraz delikatny świąteczny sernik na piernikowym spodzie w wigilijnej odsłonie.

II miejsce : Marek Grzelec i Marcin Piela. Ich danie to karp w sosie miodowo-maślanym oraz ciasto gruszkowo-czekoladowe ze śmietaną.

III miejsce przypadło Angelice Paulus i Krzysztofowi Firutowi za łososia z ziemniaczano-brokułowym puree i makowego zawijańca z ciasta francuskiego.

W części kelnerskiej wyróżnili się;

I miejsce: Barbara Adamczyk i Klaudia Jencz oraz Sabina Gonder i Simona Holona

II miejsce ; Magdalena Szymura i Daria Ulbrych oraz Martyna Abczak i Zuzanna Mika

III miejsce : Roksana Chłodek i Natalia Krzysztoszek.

Potrawy były pyszne, stoły wspaniałe więc komisja, w skład której wchodziła min. pani Jolanta Lazar właścicielka restauracji „Pod Topolami” w Pstrążnej miała trudny wybór najlepszych.

 

Alicja Pawliczek

23 grudnia została podpisana umowa z firmą Budex na wykonanie naszej nowej pracowni gastronomicznej.

Prace rozpoczęte!

Widok na razie nie jest zachwycający, ale z każdym dniem będzie lepiej. :)

 

   
     27 listopada 2013r. podjęliśmy kolejne działania, zmierzające do poprawy jakości kształcenia zawodowego na poziomie średnim w naszej szkole.
Zawarliśmy umowę patronacką z Wydziałem Technologii Żywności im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Ze strony uczelni umowę podpisała pani dziekan, prof. dr hab. Teresa Fortuna, ze strony szkoły – pan dyrektor,  Jacek Stebel.

Umowa wiążę się z możliwością zwiedzania przez naszych uczniów Uniwersytetu, uczestnictwem w sympozjach, dniach otwartych, konkursach i innych podobnych wydarzeniach organizowanych przez uczelnię, wykładach i warsztatach na terenie szkoły oraz uczelni.


Pierwsze spotkanie dużej grupy młodzieży z patronackim Wydziałem miało miejsce w dniu podpisania umowy.
Pani Prodziekan ds. Dydaktycznych przedstawiła nam szeroką ofertę specjalności, jakie można wybrać w ramach studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz możliwości rozwijania zainteresowań w licznych kołach naukowych, a także podejmowania studiów uzupełniających i praktyk zagranicznych.
Wydział Technologii Żywności jest wpisany do rejestru Federacji Narodowych Stowarzyszeń Inżynierów,  co stwarza absolwentom możliwość uzyskania tytułu inżyniera europejskiego.
Następnie uczestniczyliśmy w wykładzie akademickim, którego tematem były „Szkodniki żywności w gastronomii”, a po wykładzie zwiedzaliśmy poszczególne katedry Wydziału.
Pracownicy naukowi pokazali nam wybrane pracownie i laboratoria, prezentowali nowoczesny sprzęt.
„Na deser” - spacer po Krakowie, mieście w którym „żacy wiodą prym”.

Podpisanie umowy patronackiej z tym renomowanym Wydziałem jest dla naszej szkoły zaszczytem i nadzieją, że dzięki wspólnym działaniom nasi uczniowie będą dobrze przygotowani do pracy zawodowej, będą mogli pełniej rozwijać zainteresowania związane z wybranym kierunkiem kształcenia i da im to świadomość perspektyw, jakie przed nimi stoją w przypadku kontynuowania nauki na poziomie wyższym.

Sławomira Szuman

   

W dniach 14-15 listopada 2013r. we Frenštáte pod Radhoštěm odbył się "20. rocnik 2. regionalniho kola souteze bladych odborniku v oblasti gastronomie GASTRO JUNIOR- BIDVEST CUP 2013/2014". Konkursy kulinarne odbyły się w różnych kategoriach: cukierników, kucharzy, barmanów, kelnerów oraz w carvingu.

Nasi uczniowie mogli wziąć udział w kategorii vyrezavani ovoce a zeleniny w dniu 14.11.2013r. czyli rzeźbienie w warzywach i owocach. Temat prac był dowolny. Uczniowie wybrali „ Labudkovy rai ” czyli „ Łabędzi raj”. Rzeźby musiały być wykonane w dwóch dyniach oraz sezonowych warzywach i owocach.

 

Naszą szkołę reprezentowali: Angelika Paulus I T, Kamila Szczutkowska I T, Marek Grzelec III Tb. Grupa carvingowców została wyróżniona.

Życzymy im dalszych sukcesów w tworzeniu przepięknych rzeźb.  

Copyright © 2021 Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.