Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Prosimy uczniów oraz absolwentów o zapoznanie się z terminami i godzinami egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie oraz materiałami i przyborami pomocniczymi, z których mogą korzystać zdający w części pisemnej i praktycznej.Szczegółowy harmonogram egzaminów znajduje się na tablicy ogłoszeń przy sekretariacie uczniowskim.Osoby przystępujące do egzaminu proszone są o zgłoszenie się co najmniej 30 min. przed terminem rozpoczęcia egzaminu.
czytaj dalej - załącznik
12 grudnia uczniowie klasy pierwszej, drugiej i trzeciej technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych gościli, jak co roku, na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Była to kolejna wizyta w ramach podpisanej umowy o współpracy między naszą szkołą i uczelnią. W Katedrze Chemii powitał nas dr hab. Andrzej Danel, profesor nadzwyczajny UR. Na początku uczniowie wysłuchali jego bardzo interesującego wykładu pt.” Barwa, smak i zapach jedzenia oczami chemika”. „Potrójna pokusa”, czyli na temat wyróżników konsumenckiej oceny jakości żywności. Następnie w laboratorium Instytutu Chemii młodzież miała okazję podziwiać niezwykłe „chemiczne show”. Na koniec wizyty były podziękowania dla pracowników naukowych uczelni, życzenia bożonarodzeniowe oraz wspólne zdjęcie. W sposób szczególny dziękujemy Pani Dziekan WTŻ dr hab. Agnieszce Filipiak-Florkiewicz, prof. UR za życzliwe przyjęcie nas na uczelni. Po wizycie na uniwersytecie tradycyjnie był spacer po krakowskim rynku, zakupy na świątecznym jarmarku oraz wspólne zdjęcia. Dziękuję Wszystkim za udział, za to, że młodzież jest otwarta na nowe doświadczenia. Za wspaniałą atmosferę i godne reprezentowanie naszej szkoły. Już dzisiaj cieszymy się na kolejne odwiedziny w Krakowie.Iwona Wrożyna
16 grudnia grupa uczniów naszej szkoły po raz kolejny udała się do Jastrzębia – Zdroju, aby odwiedzić dzieci, których domem jest Zakład Leczniczo-Opiekuńczy dla Dzieci „Betlejem”. Pojechaliśmy tam, by zawieźć chorym dzieciom swój uśmiech, serce, ciepły dotyk, otwarte ramiona, a także dary zakupione dzięki wrażliwości naszych uczniów oraz nauczycieli na potrzeby drugiego człowieka. Dziękuję serdecznie Wszystkim za okazane dobro - uczniom, wychowawcom, nauczycielom. Bądźmy dobrzy dla siebie nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale na co dzień. Jak mawiał św. o. Pio „Nie martw się o jutro. Myśl o tym, żeby być dobrym już dziś”.Iwona Wrożyna
Naszą szkołę reprezentowali: Klaudia Kotyrba i Karol Kałuża - kl. II Tb oraz Nikola Glenc i Dawid Franiczek - kl. IV Tc. Uczniowie musieli wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań śląskich z uzasadnionym wpływem kuchni międzynarodowej.Alicja Pawliczek
6 listopada uczniowie klasy 4Tc kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Poradnię Dietetyczną „Dietikon” w Rydułtowach. Jak co roku, dzięki uprzejmości dietetyków klinicznych prowadzących poradnię – Alicji Krupy i Barbary Herok, nasi uczniowie mieli wyjątkową okazję pogłębić i utrwalić wiedzę z zakresu żywienia, szczególnie dietetycznego oraz zapoznać się z pracą dietetyka na co dzień. Wszyscy chętni skorzystali też z pomiarów składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz z analizy wyników. Dziękujemy serdecznie za życzliwe przyjęcie, a przede wszystkim za wiele cennych wskazówek żywieniowych. Mamy nadzieję na dalszą współpracę.Iwona Wrożyna
Stowarzyszenie „Obywatelska 30”, działające przy ZSP w Rydułtowach zrealizowało projekt „Międzypokoleniowo o zdrowiu z kawą i superfood w tle” finansowany przez Urząd Miasta w Rydułtowach w ramach realizacji zadania publicznego w dziedzinie zdrowia. Z taką inicjatywą wyszli nauczyciele ZSP ponieważ sposób odżywiania ma bezpośredni wpływ na zdrowie człowieka, a szerzenie wiedzy na ten temat ma ogromne znaczenie w promocji zdrowego stylu życia. (czytaj całość)
10 października 2019 w Rydułtowskim Centrum Kultury podsumowano projekt "Europejski start w zawodową przyszłość", realizowany w latach 2018-2019. Dzięki projektowi 32 uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach odbyło dwutygodniowe praktyki zawodowe u zagranicznych pracodawców w Rimini i w Dublinie. Staże te stanowiły uzupełnienie kształcenia w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, fototechnik oraz technik logistyk. Celem projektu było nabycie przez jego uczestników praktyki oraz doświadczenia w przyszłym zawodzie w środowisku międzynarodowym. Beneficjenci projektu, samodzielnie funkcjonując za granicą, doskonalili umiejętności językowe i przełamywali bariery kulturowe, poznawali też kulturę kraju, w którym przebywali. Dzięki udziałowi w mobilności, uczniowie stali się bardziej pewni siebie, potrafią się lepiej adoptować i odnajdywać w nowych sytuacjach, są bardziej ciekawi i otwarci na nowe wyzwania. (czytaj całość)
W sobotę 28 września uczniowie naszego Technikum (Dennis Antończyk z klasy 4Tc, Oliwia Kabut i Angelika Kuczera z klasy 3Tb, Michał Brzoza i Katarzyna Gawron z klasy 1Td oraz Radosław Majwald z klasy 1Ta) po raz kolejny wsparli działania Miasta Rydułtowy w zakresie aktywizacji społeczeństwa w kierunku zdrowego trybu życia.Serdecznie dziękujemy im za zaangażowanie i czynny udział w XIV Dniach Promocji Zdrowia. Działania na rzecz drugiego człowieka są dla naszych uczniów źródłem zadowolenia i satysfakcji, dlatego mam nadzieję na dalszą współpracę w przyszłości.Iwona Wrożyna
26 września odbył się w naszej szkole Europejski Dzień Języków. Celem tej imprezy jest propagowanie nauki języków obcych a także promowanie różnorodności kulturowej i językowej Europy. W zabawie uczestniczyli uczniowie klas pierwszych. Oprócz zadań językowych musieli wykonać plakat związany z ideą tego dnia. I miejsce zajęła klasa I Te, która otrzymała słodką nagrodę. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w nauce języków obcych!
UWAGA WAŻNE! Prosimy o pomoc. Wsparcie dla Szymona koniecznie potrzebne. Nasz kolega liczy na nas!
Wyniki konkursu gastronomicznego "Plony Jesieni": I miejsce - Oliwia Kabut, Angelika Kuczera kl.3Tb II miejsce- Artur Pogoda, Kornelia Tkocz kl.2Tb III miejsce - Martyna Kawalec, Nikola Smyczek kl.1Tb. Pozostali uczestnicy konkursu: Żaneta Kuczera, Daria Klimek kl.1b, Izabela Grzelec, Michał Brzoza kl.1Td, Katarzyna Gawron, Julia Sobik kl.1Td. Gratulujemy i dziękujemy. Alicja Pawliczek foto: Wojciech Polok i Marcel Otrzonsek
Projekt jest współfinansowany przez Urząd Miasta Rydułtowy.
Organizatorzy:
- Stowarzyszenie Obywatelska 30
- Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Linki do:
- regulamin konkursu „Batonik superfood dla zdrowia sportowca”
- formularz zgłoszeniowy dla uczniów ZSP w Rydułtowach
- formularz zgłoszeniowy dla uczniów szkół podstawowych w Rydułtowach
Warsztaty pt. „Kawa i jej walory prozdrowotne. Rola kawy w prewencji chorób degeneracyjnych” – skierowane są do członków Klubu Seniora „Sami Swoi” w Rydułtowach oraz uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach.
Celem tego działania jest obalenie mitu, że kawa szkodzi zdrowiu oraz rozpowszechnienie najnowszych wyników badań naukowych z zakresu wpływu spożycia kawy na zdrowie.
Konkurs „Batonik superfood dla zdrowia sportowca” – skierowany jest do uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych oraz uczniów klas siódmych i ósmych szkół podstawowych w Rydułtowach.
Celami przeprowadzenia konkursu są przede wszystkim promocja zdrowia wśród uczestników - uczniów szkół podstawowych oraz uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach, zwrócenie uwagi na to, jaki ma wpływ zdrowe odżywianie na sprawność fizyczną i psychiczną organizmu oraz rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów.
Konkurencja konkursowa odbędzie się 17 października w pracowni gastronomicznej i będzie polegać na przygotowaniu batonika przez wyłonione w eliminacjach wstępnych dwuosobowe drużyny. Na wykonanie batonika uczniowie będą mieli 60 minut. Każda z drużyn będzie prezentowała wartości odżywcze, właściwości i działanie wykonanej przez siebie zdrowej przekąski (5 minut). Przewodniczącym jury będzie dietetyk sportowy, który wygłosi też prelekcję dla uczestników i uczniów ZSP na temat żywienia sportowców.
Zgłoszenia drużyn z ZSP w Rydułtowach – u kierownika szkolenia praktycznego, Małgorzaty Warzecha-Staniczek do dnia 30 września, a drużyn ze szkół podstawowych do 9 października.
Eliminacje wstępne dla uczniów ZSP w Rydułtowach odbędą się dnia 2 października. Będą wymagać wykazania się wiedzą teoretyczną z zakresu zasad zdrowego żywienia, zasad odżywiania sportowców oraz przedstawienia pomysłu na „batonik superfood dla zdrowia sportowca”.
Szczegóły konkursu - w regulaminie.
Plakat promujący inicjatywę jest dziełem laureatki konkursu dla fototechników z klasy 3Tb na profesjonalną grafikę reklamową. Pierwsze miejsce zajęła Karolina Otworowska. Prezentujemy również doskonałe prace zdobywczyń drugiego i trzeciego miejsca: Karoliny Swobody (II miejsce) oraz Emilii Bugli i Wiktorii Kocur (równorzędne III miejsce).
Strona 13 z 55
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodniczący:Oliwier Biegański
Zastępcy:Mateusz RonczkaDawid Kremski
Opiekun:Katarzyna Kopel - Pytlik
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.